Evés-ivás nyáron: erre figyeljünk!

Az első, amit az orvos ajánlott, hogy kerüljük a zsíros ételeket, mivel ezek nehezen emészthetőek, és az ételek emésztése során hőenergia keletkezik. Emiatt a szervezetet kettős sokkhatás éri: a levegő hője és a nehéz ételekből származó túlzott belső hő együttesen veszélyezteti az egészséget. Ráadásul a zsíros ételek fáradtságot okozhatnak.

„Ehelyett fogyasszon inkább lédús gyümölcsöket és zöldségeket. Ezek a folyadékpótlásban is hasznosak, tele vannak vitaminokkal, mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal. Együnk különösen több bogyós gyümölcsöt, uborkát, paradicsomot, paprikát és zellert” – tanácsolta Kanevszkaja.

Szintén a hőségben az orvos szerint korlátozni kell a koffeintartalmú italok fogyasztását. Ezek ugyanis kiszáradást okozhatnak, mivel a koffein vízhajtó hatású. A dehidratáció sűrűvé teszi a vért, amely növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát.

A nagy mennyiségű hideg étel vagy ital fogyasztása ugyanakkor nem jó ötlet. Ha túlzottan lehűtjük magunkat, a szervezetünk megpróbálja felmelegíteni magát, ami energiát emészt fel, fáradtságot eredményez. Jobb, ha hűvös borogatást alkalmaz a tarkóján és a nyakán – tette hozzá.

A terapeuta hangsúlyozta, hogy a hőségben fontos a megfelelő vízfogyasztás. A szomjúság leküzdésére a sima víz az ideális. De fontos elkerülni a másik végletet is, a túl sok víz fogyasztását. A nagy mennyiségű ivás a nátriumszint csökkenése miatt potenciálisan halálos állapotot okozhat – húzta alá az orvos.

Végül megjegyezte, hogy a vizelet színéből lehet tudni, hogy a szervezet dehidratált-e vagy sem. „Ha halványsárga, akkor elegendő víz van a szervezetben. Ha sötétebb, akkor dehidratált” – magyarázta Kanevszkaja.

Elolvasom a cikket