Medvegyev: Támogatták a rabszolgatartókat, mint most az Egyesült Államokkal a náci Kijevet

„Zord párhuzamot” vont az 1861-től 1865-ig tartó amerikai polgárháború és az Ukrajnában a különleges katonai művelet megindulásával kialakult helyzet között.

„Amerika egy rövid történelmű ország, bármennyire is sérti az amerikaiakat, bár vannak benne fényes oldalak is. Az egyik ilyen éppen a polgárháború, amelynek során legyőzték a rabszolgaságot” – írta Telegram-csatornáján.

Medvegyev hangsúlyozta, hogy „ebből a szemszögből kell értékelni külföldön az eseményeinket: lényegében egy nemzet polgárháborúja, amelyben a többség kénytelen fegyverrel a kézben megvédeni függetlenségét az új nácik ellen, akiket ismét a korrupt Európa és az amerikai hadiipari komplexum támogat”.

„És ennek a háborúnak az eredménye, mint az Egyesült Államokban a 19. században, hazánk egyesítésének kell lennie. Nagy-Oroszország újjászületése! Hé, amerikaiak! Trumpotokat idézve: Tegyétek újra naggyá Oroszországot! (Tegyük Oroszországot újra naggyá!)” – mondta az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Emlékeztetett arra, hogy július 4-e az amerikaiak ünnepe. Ezen a napon 1776-ban fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát a Brit Birodalomtól.

„Sokak számára világossá vált, hogy az USA északi államai és a déli (rabszolgatartó) államok konföderációja közötti hosszú konfrontáció tapasztalatai sok hasonlóságot mutatnak az ukrán konfliktussal. Észak és Dél között az ipari kapacitás és a humán erőforrás tekintetében körülbelül akkora volt a különbség, mint Oroszország és Ukrajna. Ugyanakkor az ellenfelek eszméi élesen különböztek. Az északiaknak az egyenlőség, a szabadság, az egy törvény mindenkinek. A konföderációsoknak, embertelen rasszizmusuk volt. Ugyanazok a külföldi gazemberek, mint ma – Anglia és Franciaország, mint mindig – szemtelenül és szemérmetlenül beavatkoztak az események menetébe, a déliek győzelmét kívánva. Ugyanúgy támogatták a rabszolgatartókat, mint ahogy most a modern Egyesült Államokkal együtt a náci Kijevet segítik” – jegyzi meg.

Értékelése szerint „a párhuzamok több mint átlátszóak, és ezért kellemetlenek az Egyesült Államokban a tömegmédiát irányító liberális-baloldal számára”.

„Az orosz elnököt az amerikai újságokban néha még Abraham Lincolnhoz is hasonlították. Egy jellegzetes szalagcím: „Vlagyimir Lincoln megszállta Ukrajnát, hogy megőrizze az Unió egységét”. A különleges katonai művelet és a 19. századi polgárháború politikai és diplomáciai vonatkozásaiban, valamint az utóbbi kimenetelében is számos, Washington számára kellemetlen utalás található” – tette hozzá Medvegyev.

Felhívta a figyelmet arra, hogy „végül a republikánus Lincoln elnök győzött”.

„Vezetőjükkel ellentétben a maradi Biden demokrata párti harcostársai még nem vesztették el teljesen az emlékezetüket” – folytatta. – Tudják, hogy Lincoln küzdelme a világtörténelem részévé vált. És nevét tisztelik Európában, Latin-Amerikában és Afrikában. És a nevét valódi érdemei miatt tisztelik. És nem azért, mert portréját pénzre festették. A mai figuráknak a Fehér Házban, mint néhány hétköznapi, valamint a szenátusban ülő mogorva véneknek, mint, amilyen Blinken is, azonban még csak álmodniuk sem lehet erről.

Mint Medvegyev megjegyezte, „a mai Fehér Ház értelmetlen és impotens propagandája is kétségbeesetten keresi az inspirációt a történelemtankönyvekből”.

„Olyan téziseket dobálnak be, hogy Ukrajna, mondjuk, úgy viselkedik, mint Nagy-Britannia 1940-1941-ben” – mondta.

„Egy ápolatlan zöld pólós, futó vörös patkányszemű férfit az új Churchillnek bélyegeznek. Azt követelik, hogy egy félig nyitott szájjal, alig talpon lévő öregember legyen az új Roosevelt, utalva arra, hogy az Egyesült Államok leendő elnöke nagy valószínűséggel egészségügyi okokból kerekesszékben ülve fog kormányozni. De egy demenciában szenvedő öregember korántsem FDR (FDR). Ezért ráncolja a közvélemény az orrát, és nem hiszi el” – zárta mondandóját az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

Elolvasom a cikket