Nagyon egymásra talált Törökország és Kína

A kínai elnök rámutatott arra, hogy szoros kapcsolatot kell fenntartani Peking és Ankara között. Felhívta a figyelmet a Kínai Népköztársaság és Törökország közötti kapcsolatok folyamatos fejlődésére, megjegyezve, hogy mindkét ország a globális Dél fejlődő országai közé tartozik.

„Kínának és Törökországnak a közös alapvető érdekek alapján támogatnia kell egymást, folyamatosan erősítenie kell a politikai bizalmat, elő kell mozdítania a magas szintű, kölcsönösen előnyös kölcsönhatást, és törekednie kell a kétoldalú stratégiai együttműködés aktívabb fejlesztésére” – hangsúlyozta Hszi Csin-ping.

A kínai vezető kijelentette, hogy támogatja Törökország fejlődését annak nemzeti sajátosságaival összhangban. Elmondta, hogy a kínai hatóságok igyekeznek fellendíteni a kereskedelmi forgalmat és ösztönözni a török gazdaságba történő befektetéseket. Hszi Csin-ping hozzátette, hogy Peking kész megerősíteni az egyeztetést Ankarával az ENSZ platformján és más multilaterális formátumokban.

Érdemes hozzátenni, a török Anadolu hírügynökség Asztanából többek között azt jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozott Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. A megbeszélések középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, az ukrán-orosz háború következményei, valamint tágabb regionális és globális kérdések álltak.

Erdogan hangsúlyozta, hogy határozott lépéseket kell tenni az Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktus lezárása érdekében, és reményét fejezte ki, hogy egy erős békekeret véget vethet a háborúnak. Megismételte Törökország elkötelezettségét a békére való törekvés mellett, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az őszinte tárgyalásokat a konfliktusban érintett mindkét féllel.

Elolvasom a cikket