Palesztinbarát aktivisták transzparenseket helyeztek el az ausztrál parlament homlokzatán

MH/ MTI
2024. július 4. csütörtök. 8:13

A tüntetés hátterében áll az, hogy Anthony Albanese miniszterelnök munkáspárti kormánya megosztott a gázai kérdésben, a többi között azáltal, hogy felfüggesztette egy muszlim szenátor jogait, mert pártja politikai irányvonalával ellentétben megszavazta a palesztin állam ausztráliai elismerését.

Fatima Payman szenátor azt mondta, hogy „száműzték”, miután támogatta a Zöldek által benyújtott parlamenti indítványt.

A tüntető aktivisták egy csoportja azt mondta az ausztrál médiának, hogy nem fogja elfelejteni és megbocsátani a kormányfő tettét, akit egyben a gázai háborúban való bűnrészességgel vádoltak meg.

A feketébe öltözött, arab kendőt viselő tüntetők felmásztak a parlament homlokzatára, majd ott több, nagyméretű, fekete-fehér színű transzparenst helyeztek el. James Paterson ellenzéki szenátor „a parlament biztonsága súlyos megsértésének” nevezte a megmozdulást.

Nyugati szövetségesei többségéhez hasonlóan Ausztrália nem ismeri el a palesztin állam létezését, de a nemzetközi konszenzussal összhangban kiáll a kétállami megoldás megteremtése mellett.

Csütörtökön az ausztrál parlament bejáratát is lezárták rövid időre, mert klímaaktivisták az előcsarnok oszlopaihoz ragasztották magukat.

Elolvasom a cikket