Parazitával a vonzóbb, szexisebb külsőért

Kezdetben a tudósok megállapították, hogy a Toxoplasma gondii nevű parazita befolyásolja az állatok viselkedését, és a vadonban kockázatosabb viselkedésre készteti őket. Annak ellenére, hogy egyes egyedek képesek voltak megkülönböztetni a parazitával fertőzötteket, az utóbbiak még mindig nem adják fel a próbálkozást, hogy minél több állatot megfertőzzenek. Ennek következtében egyes paraziták képesek voltak manipulálni gazdájuk megjelenését, hogy vonzóbbá tegyék mások számára – tájékoztatott a portál.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a toxoplazmával fertőzött emberek valóban vonzóbbnak tűnnek mások számára. A férfiaknak például nagyobb az arcszimmetriájuk. A nőknél ugyanez a tendencia, ráadásul magasabb az önértékelésük a szépségről, és több a szexuális partnerük. Ráadásul a fertőzött nők megjelenése jobban megváltozott, mint a fertőzött férfiaké.

Annak ellenére, hogy minden embernek különböző preferenciái vannak a partnerek kiválasztásakor, a parazita „megtanulta” azonosítani a vonzerő egyetemes jeleit, és javítani azokat. Az arc szimmetriája az egyik ilyen tulajdonság.

A tudósok egy olyan kísérletet is végeztek, amelyben fertőzött és egészséges emberek képeit mutatták másoknak, akiket a vonzerő és az egészség alapján értékeltek. Nemtől függetlenül a fertőzötteket nagyobb valószínűséggel értékelték szebbnek.

Elolvasom a cikket