Putyin: a Sanghaji Együttműködési Szervezet a többpólusú világ alapköve

Putyin ezt a kijelentést a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott találkozóján tette szerdán a kazahsztáni Asztanában tartott SCO-csúcstalálkozón.

Az SCO tagjai a globális GDP mintegy húsz százalékát adják. A csoportosulást 2001-ben Kína, Kirgizisztán, Kazahsztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán alapította. Irán tavaly lett a szervezet legújabb tagja, miután India és Pakisztán 2017-ben csatlakozott.

„Szeretnék emlékeztetni arra, hogy országaink álltak a Sanghaji Együttműködési Szervezet létrehozása mögött” – mondta Putyin Hszinek.

Az orosz elnök szerint az SCO résztvevői körének bővülésével a szervezet „megerősítette szerepét a méltányos többpólusú világrend egyik alappilléreként”.

Putyin megjegyezte, hogy Belarusz hamarosan belép az SCO-ba, és a tizedik teljes jogú taggá válik.

Csang Ming, az SCO főtitkára a múlt hónapban azt mondta, hogy Belarusz csatlakozásával a SCO-tagállamok száma „történelmi két számjegyű áttörést” fog elérni.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy több mint húszévnyi fejlődés után az SCO az államfői találkozók regionális mechanizmusából jelentős, átfogó nemzetközi szervezetté alakult át.

Jelenleg 14 ország rendelkezik SCO párbeszédpartneri státusszal, ami lehetővé teszi számukra, hogy a szervezet meghívására részt vegyenek a szervezet szakosított rendezvényein.

Májusban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy Algéria kérelmezte, hogy a SCO párbeszédpartnere lehessen. A miniszter szerint Laosz is benyújtotta kérelmét. Elmondta, hogy mindkét ország jogosult lesz az SCO-tagságra, amint elnyeri a párbeszédpartneri és a megfigyelői státuszt is.

Elolvasom a cikket