Scholz mindennap ír Macronnak Le Pen pártjának népszerűsége miatt

A Jordan Bardella vezette Nemzeti Tömörülés a franciaországi parlamenti választások első fordulójában a hétvégén legyőzte Macron centrista szövetségét. A korábban Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a szavazatok 33 százalékát szerezte meg, megelőzve a baloldali Új Népfrontot (28 százalék), valamint a Macron-féle szövetséget, amely csak 20 százalékot szerzett.

Scholz szerdán Berlinben, pártja, az SPD nyári fesztiválján felszólalva azt mondta, hogy naponta küld bátorító üzeneteket Macronnak, és „megvitatja a helyzetet, amely valóban eléggé elkeserítő” – írja a dpa német hírügynökség.

Scholz hozzátette, hogy „azon fog dolgozni, hogy a franciáknak, akiket szeretek és tisztelek, és az országnak, amely oly sokat jelent nekem, ne legyen egy jobboldali populista párt által vezetett kormánya”.

Macron a múlt hónapban előre hozott parlamenti választásokat írt ki, miután a Nemzeti Tömörülés Franciaország 81 európai parlamenti képviselői helyéből 30-at megszerzett. A parlamenti választások második fordulóját azonban a hétvégén tartják, és a jobboldali párt nem biztos, hogy abszolút többséggel kerül ki belőle.

A francia választási rendszer szerint egy jelöltnek a szavazatok több mint 50 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy az első fordulóban mandátumot szerezzen. A Nemzeti Tömörülés a francia törvényhozás 577 képviselői helyéből 37-et szerzett meg az első szavazáson, míg az Macron-szövetség csak kettőt. Ha egyetlen jelölt sem éri el az 50 százalékos küszöböt, akkor a szavazatok legalább 12,5 százalékát megszerző jelöltek a második fordulóba jutnak.

A második forduló előtt több mint 220 harmadik helyen végzett jelölt visszalépett, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés-ellenes szavazatok megosztását, és erősítsék a második helyezett kihívókat, akik a legnagyobb eséllyel tudják legyőzni a jobboldaliakat.

Bardella, aki Franciaország miniszterelnöke lenne, ha a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerezne, elítélte a korábbi politikai riválisok közötti becstelen szövetséget.

A párt vezetői többször kijelentették, hogy csak akkor alakítanak kormányt, ha abszolút többséget szereznek. A francia rádiónak adott keddi interjújában azonban Le Pen azt mondta, hogy pártja fontolóra venné a szövetséget a független képviselőkkel és a konzervatív Köztársaságiak pártjának törvényhozóival, akik a szavazatok mintegy tíz százalékát gyűjtötték be az első fordulóban.

A Nemzeti Tömörülésnek 289 mandátumot kell szereznie az abszolút többséghez. A visszalépési hullámot megelőzően a francia média azt jósolta, hogy a párt 230 és 280 mandátum között végez a második fordulóban.

Elolvasom a cikket