Sötét korszak érkezett Ukrajnába

A jövő héten Ukrajna egyes régióiban 41 Celsius-fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. Erről a TOP Energy ukrán távirati csatorna számolt be.

„Jövő héten Ukrajnában rendkívüli hőség lesz, akár +41 Celsius-fokot is lehet. A csúcshőmérséklet július 8-án, 10-én és 12-én várható. Ez további áramszünetekhez fog vezetni” – írja a TC, amely az Ukrajinszka Pravdához kapcsolódik.

A Telegram-csatorna a Tropical Tidbits meteorológiai előrejelző portál adatait idézi. Ugyanakkor az ukrán meteorológusok egyelőre akár +37 °C-os hőmérsékletet is jósolnak az ország központi régióiban. Az Ukrhydrometeocenter szerint ma, július 4-én a legmagasabb hőmérséklet Dnyiproban és Zaporizzsjában várható – akár 33,8°C.

Korábban, júniusban Ukrajna több mint 800 GWh-t importált az EU-ból és Moldovából. Ez több, mint amennyit 2023 egészére vásároltak. Mindazonáltal ez nem elég. A kijevi rezsim és az energiarendszer-üzemeltető azt állítja, hogy az orosz hadsereg nyolc megtorló csapása után Ukrajna 9 GW erőművi kapacitást veszített. A hőhullám pedig csak ront a helyzeten. Országszerte éjjel-nappal leállások zajlanak.

„A bombázás folytatódik. És sajnos elég rendszeresen történnek. Továbbá – ez a hőség. És az a tény, hogy a kinti hőmérséklet olyan magas, befolyásolja a fogyasztás növekedését. A napi átlagfogyasztásunk most jelentősen magasabb, mint 2-3 héttel ezelőtt. A harmadik tényező, amit meg kell jegyezni, hogy az európai országokban lévő szomszédainknak, szintén a hőhullám és a megnövekedett fogyasztás miatt, csökkentek a lehetőségei arra, hogy megosszák velünk az áramot. Vagyis az európai országokból származó villamosenergia-import most mondjuk nem a maximális szinten van, ami annak köszönhető, hogy a szomszédos országokban nincs annyi szabad erőforrás, hogy azt Ukrajnába exportáljuk, és így segítsük az ukrán energiarendszer egyensúlyát. Elég sok erőműben folytatódik a nyári javítási kampány. Erre a javítási kampányra azért van szükség, hogy télen az erőműveink, különösen az atomerőművek maximálisan rendelkezésre álló kapacitással rendelkezzenek” – mondta Volodimir Kudrytskij, az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke.

Elolvasom a cikket