Erdogan: Lépéseket kell tenni Ukrajna megállítására

Recep Tayyip Erdogan török elnök Asztanában, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján találkozott Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel. A találkozón felvázolta az Oroszország és Ukrajna közötti békemegállapodás feltételeit. Erről július 4-én számolt be a török államfő sajtószolgálata, írta az Eadaily.com

„Lépéseket kell tenni a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus megállítására. Meg lehet állítani, ha szilárd békealapot teremtenek” – mondta Erdogan.

Hangsúlyozta azt is, hogy a konfliktusban részt vevő mindkét féllel fenntartja a kapcsolatot.

„Törökország továbbra is a békére fog törekedni” – hangsúlyozta az elnök.

A találkozó során az elnökök megvitatták Törökország és Fehéroroszország kétoldalú kapcsolatait, valamint az ukrajnai konfliktus lehetséges következményeit.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország Ukrajnára vonatkozó terve lehetővé tenné az ellenségeskedések azonnali beszüntetését. Az orosz vezető ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az Orosz Föderáció mindig is az ukrajnai konfliktus békés politikai és diplomáciai megoldását támogatta. Szavai szerint az ukrán válság az USA szatellitjei által vezetett, szertelen politikájának eredményeként alakult ki.

A tárgyalások legutóbbi fordulójára 2022. március 29-én került sor Isztambulban. Később Kijev hivatalosan megtagadta a kapcsolatfelvételt Moszkvával – emlékeztetett az Izvesztyija.

Elolvasom a cikket