Ez a zöldséglé erősíti a szívizmot

A tanulmányt olyan résztvevőkkel végezték, akik hét napon keresztül minden reggel hatvan milliliter koncentrált céklalevet ittak. Néhány nappal később összehasonlításképpen ugyanazt a céklalevet itták, de nitrátok nélkül. A tudósok az erek működését akarták felmérni – tájékoztatott a Sports.kz.

A vizsgálat eredményei elsöprőek voltak. Kimutatták, hogy a nitrátokat tartalmazó céklalé jelentősen javította a véráramlást. Azonban egyetlen ital sem volt képes teljesen megállítani az érrendszeri funkciók romlását a posztmenopauzában lévő nőknél, amikor a szövetek már károsodtak. A céklalé fogyasztásának védőhatása 24 órával az ital elfogyasztása után eltűnt. Vagyis a tudósok biztosak abban, hogy az erek egészségének megőrzése érdekében rendszeresen kell céklalevet fogyasztani.

Szakértők szerint a céklalében lévő nitrátok a nitrogén-oxid további forrásaként szolgálnak. Ez az anyag fontos szerepet játszik az erek tágításában, és a menopauza utáni nők számára különösen szükséges. Ebben az időszakban csökken az ösztrogénszint, így a szervezet természetes stimulációja a nitrogén-oxid termelésére csökken.

Egy sportkardiológus azt is hozzátette, hogy a posztmenopauzában a nők kezdik elveszíteni az ösztrogén érrendszeri egészségre gyakorolt védőhatását, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ugyanakkor a csökkent fizikai aktivitás miatt nőhet a testsúly, amely szintén negatívan hat a szervezetre.

Ezenkívül a nitrátokat tartalmazó céklalé segíti a szisztémás nitrogén-oxid termelését, javítja az endothel funkciót ötvenéves kor után a nőknél, tovább javítja az állóképességet, csökkenti a „rossz” koleszterintet és a vérnyomást, támogatja a szervezet általános egészségét, és megakadályozza a zsírlerakódásokat a májban.

Elolvasom a cikket