Ezek a hüvelyesek gazdagok fehérjében és vitaminokban

Táplálkozási szakértő felsorolta a hüvelyeseket, amelyeket mindenképpen be kell illeszteni az étrendbe – olvasható a Sports.kz oldalán.

A bab 25 százalékban tartalmaz fehérjét, ami több, mint amennyi egy csirketojásban van, és a felszívódási aránya akár nyolcvan százalék is lehet. A bab emellett arginint, a vércukorszintet csökkentő aminosavat és folsavat is tartalmaz, amely védi a szív- és érrendszert.

A borsó nagy mennyiségű káliumot, magnéziumot, foszfort, kalciumot, valamint A-, C- és B-vitamint tartalmaz. Kedvezően hat a szívre és az erekre, gyorsan telítettséget és energiát ad – a magas szénhidráttartalomnak köszönhetően. Nem fogyaszthatják keringési rendellenességben szenvedők.

A csicseriborsó a legalacsonyabb kalóriatartalmú növényi fehérjeforrás a világon. Magas a rost-, mangán- (100 g-onként a napi érték 52%-a), foszfor- és folsavtartalma (a napi érték 43%-a). A csicseriborsó rendszeres fogyasztása megóv a túlevéstől, és segít szabályozni a vércukorszintet. Emellett kiváló megelőzés a szívbetegségek és a rák ellen is. A csicseriborsó azonban erős allergén.

A lencse magas magnéziumtartalmú és különösen gazdag B-vitaminokban. A lencse javítja az agy vérkeringését, jobb memóriát biztosít, és meghosszabbítja a koncentrációs időt. Lefekvés előtt azonban nem szabad fogyasztani.

Fontos, hogy ne feledjük, hogy a GI-problémákra és a köszvényre egyetlen hüvelyes sem tesz jót, csak árt – jegyzi meg a táplálkozási szakértő.

Elolvasom a cikket