Ezeket az ételeket és italokat jobb, ha mellőzi reggel

A kávé például serkenti a savtermelést, ezzel irritálja a gyomor nyálkahártyát. Egyeseknél gyomorégést okozhat, akár csak a sok gyümölcslé – írta a Lenta Jevgenia Zarubina gasztroenterológust idézve.

Az egyszerű szénhidrátok reggeli fogyasztása a vércukorszint megugrását idézi elő – tette hozzá az orvos, aki szerint nem ildomos fehér kenyeret és péksüteményt enni reggelire. A gyors zabkását Zarubina szintén alkalmatlan reggeli ételnek nevezte. Elmagyarázta, hogy ez a termék erős feldolgozottsága miatt elveszíti hasznos tulajdonságait.

A zöldségeket és gyümölcsöket szintén jobb, ha nem eszik éhgyomorra. A legtöbbjük magas sav- és durva rosttartalmú, és a gyomornyálkahártya irritációját idézi elő.

Az orvos azt is elmagyarázta, miért felesleges reggel savanyú termékeket fogyasztani: a sav reggelre koncentrálódik a gyomorban, és elpusztítja például a savanyított tejtermékek összes hasznos baktériumát. A joghurt, a kefir és a hasonló termékek inkább délutáni nassolásra alkalmasak – vonta le a következtetést Zarubina.

Elolvasom a cikket