Görögdinnye vagy sárgadinnye?

Görögdinnye vagy sárgadinnye? Vitaminokban gazdagok, de hátrányaik is vannak – írja a Sports.kz.

Görögdinnye

Előnyei: ideális epehajtó, pozitív hatással van a májra és a vesére a gyümölcs A-, B-, C-, E-, magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor-, vas-, nátrium-, likopin, niacin- és tiamintartalma. Az összetételében található élelmi rostok segítenek a koleszterinszint csökkentésében. A görögdinnyét a diétában vérszegénység, érelmeszesedés, magas vérnyomás, májbetegségek, epehólyag- és húgyúti kövek, ízületi gyulladás, köszvény, elhízás esetén használják.

Hátrányok: erős vízhajtó, nagy mennyiségben fogyasztva kiszáradást okozhat. Sűrű, fehérjében gazdag étkezés után fogyasztva puffadásos rohamot és hasi fájdalmat, valamint bélpanaszokat idézhet elő. Nem szabad fogyasztaniuk az urogenitális rendszer betegségeiben, a hasnyálmirigy és a prosztata súlyos patológiáiban szenvedőknek.

Sárgadinnye

Előnyök: C-, E-, A- és B-vitaminokban, káliumban, vasban, magnéziumban, kalciumban, folsavban, niacinban, kolinban, foszforban, szelénben és rostban gazdag. Segít székrekedés, vérszegénység, köszvény, stressz, reuma, szív- és érrendszeri betegségek esetén. Ezenkívül a dinnye provokálja a szerotonin termelődését, és csökkenti a ghrelin – az éhséghormon – termelődését.

Hátrányok: ellenjavallt gyomor-bélrendszeri betegségekben, mint például gyomorhurut vagy gyomorfekély, cukorbetegség, terhesség, szoptatás, 200 grammnál több egyidejű fogyasztása esetén hasmenést okozhat – jegyzi meg a szakértő.

Elolvasom a cikket