
Mit tudunk az „aranytejről”
A szakértők azt javasolják, hogy az emberek próbálják ki az „arany tejet”, mert minden egészségügyi előnye megvan.
Az „arany tej”, amely kurkumin és tej keveréke, olyan országokban, mint India, elterjedt, de egyre népszerűbb a nyugati kultúrákban is, mivel az emberek megismerték az egészségügyi előnyeit.
Az ital fogyasztásának különféle előnyei a fő hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhetők. Olyan erős gyulladáscsökkentő hatása van, hogy egyes tanulmányok szerint a kurkumin hatása még egyes gyógyszerekéhez hasonló.
A kurkumin emellett bizonyítottan növeli a szervezet antioxidáns kapacitását. Az oxidatív károsodás és a szabad gyökök feltehetően az öregedés jeleit és számos krónikus betegséget felgyorsító mechanizmusok egyike.
Mire jó még a kurkuma?
A gyömbér és a fahéj segíthet a vércukorszint csökkentésében. Egy tudományos tanulmány szerint napi kis adag gyömbér akár 10%-kal is csökkentheti a hemoglobin A1C szintet, ami a hosszú távú vércukorszint-szabályozás markere.
Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az aranytejben használt fűszereknek bizonyos rákellenes előnyei is lehetnek. A tanulmány a rákellenes tulajdonságokat a nyers gyömbérben nagy mennyiségben megtalálható 6-gingerol nevű anyagnak tulajdonította.
A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga szintén képes elpusztítani az izolált rákos sejteket egy kémcsőben, és megakadályozza az új erek növekedését a daganatokban, korlátozva azok terjedését.
Az aranytej az agynak is jót tehet. Tanulmányok szerint a kurkumin növelheti az agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF) szintjét. A BDNF egy olyan vegyület, amely segít az agyadnak új kapcsolatok kialakításában és elősegíti az agysejtek növekedését.
A kurkumin segíthet a depresszió tüneteinek csökkentésében is. További kutatásokra van azonban szükség.
A gyömbérről kimutatták, hogy javítja az agyműködést a reakcióidő és a memória javításával. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a gyömbér védelmet nyújt az agyműködés korral járó elvesztésével szemben.
Hogyan készítsünk italt kurkumával?
Öntsünk 250 ml tejet egy lábasba (vehetünk növényi tejet is), és közepes lángon forraljuk fel.
Adjon hozzá 1 teáskanál őrölt kurkumát, egy csipet fekete borsot és bármilyen más fűszert és édesítőszert, amit szeretne hozzáadni a keverékhez.
Tíz percig hagyja alacsony hőfokon, hogy az ízek összeérjenek.
Öntse egy csészébe, hagyja kissé kihűlni, és igya meg.