Mi történik a testtel, ha minden nap alkoholmentes sört iszik?

Minden egyszerűnek tűnik, a rendes sörben van alkohol az alkoholmentesben nincs. Ez azonban csak látszólag van így. Egy függőségi pszichiáter szerint még egy doboz nullás sörben is van alkohol. Néhányban elég sok is lehet, körülbelül egy teáskanálnyi vodka – olvasható a Sports.kz oldalán.

Márkától és gyártótól függően az alkoholmentes sörben az alkohol mennyisége 0,05 és 0,1 százalék között változik. Néha az alkohol mennyisége ebben az italban elérheti a 0,5 százalékot. És akkor egyszerű számításokkal kiszámítható, hogy egy félliteres doboz ilyen sör 2,25 ml alkoholt tartalmaz. Ez pedig körülbelül egy teáskanálnyi vodka – mondta a szakértő.

Az alkohol mennyiségén kívül az alkoholmentes sör az elkészítés módjában különbözik a hagyományos sörtől. A függőségi pszichiáter szerint az alkoholmentesítés folyamatáról van szó, amikor a sörből elpárolog az alkoholos rész, illetve az erjedés leállításáról, amikor az élesztő lassan érlel az alacsony hőmérséklet hatására.

Az előnyei

Az orvosszakértő szerint az alkoholmentes sörnek valóban vannak előnyei. Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek az oxidatív stressz ellen küzdenek. Többféle B-vitamin van benne, amelyek a szervezet energiatermeléséért és anyagcseréjéért felelősek. Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik a hagyományossal szemben.

Szintén meglepően pozitív volt az alkoholmentes sör hatása a szív- és érrendszerre. A német „Wissbaden” klinika kutatói sörös kísérletet végeztek. Az alanyokat három csoportra osztották. Az egyiknek három liter normál sört, a másiknak alkoholmentes sört, a harmadiknak pedig 4%-os etilalkoholos oldatot adtak. Az alanyoknak három órát adtak arra, hogy igyanak. Kiderült, hogy az alkoholmentes sört ivó csoportban csökkent a trombin nevű enzim szintje – ez teszi a vérlemezkéket összetapadóvá, és ez felelős a véralvadásért. A sör és az alkohol viszont növelte a véralvadás szintjét. A tudósok felvetették, hogy az alkoholmentes sör bizonyos esetekben helyettesítheti a szívroham túlélőinek felírt véralvadáscsökkentő gyógyszereket – mondta a szakember.

A hátrányai

Az ilyen ital egyik káros tulajdonsága, hogy képes a biztonság illúzióját kelteni. Egy pszichiáter szerint az ilyen illúzió gyakran felszabadít: egy felnőtt embernek nehéz megállni egy doboz, akár alkoholmentes sörnél, és az egyiket követi a második, majd a harmadik. És figyelembe véve, hogy ez az ital is tartalmaz etanolt, az eredmény előre látható.

A „rejtett” alkohol mellett az üdítő sörnek egyéb hátrányai is vannak. Az orvos ezek közül kettőt nevezett meg.

Fitoösztrogéneket tartalmaz – a női nemi hormon ösztradiolhoz hasonló szerkezetű növényi vegyületeket. A férfiaknál a fitoösztrogének elnyomhatják a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését, ami az úgynevezett sörhas növekedését okozza. A nőknél pedig – éppen ellenkezőleg – növeli a tesztoszteron termelést, ami hormonális kudarcot eredményez.

Aki még „nullás” sört sem tud inni

A hasnyálmirigy-gyulladás (a hasnyálmirigy akut gyulladása) esetén még kis mennyiségű alkohol is irritálhatja a már gyulladt szervet;

prosztatagyulladás – az italban található komló az artériák és erek mikrogörcsét okozhatja;

aranyér – a hatás itt körülbelül ugyanaz, mint a prosztatagyulladásnál;

gyomorproblémák – az élesztő miatt az alkoholmentes sör irritálja a gyomornyálkahártyát, ami fekélyekhez vezet;

hólyaghurut – az ital irritálja a gyulladt hólyagot;

cukorbetegség – a sör a malátacukor miatt megemeli a vércukorszintet.

Ez csak egy rövid lista azokról, akiknek még alkoholmentes sört sem szabad fogyasztaniuk – tette hozzá az orvos.

Egy függőségi pszichiáter szerint, ha egészséges vagy, akkor vezetés előtt nyugodtan ihatsz egy alkoholmentes sört, de ne túl sokat. Egy-két doboz 0,5 százalékos sör nem okoz problémát. Többet azonban nem szabad inni, mert az alkoholszonda megállapítja, hogy mennyit ittunk – mondta a szakértő.

Elolvasom a cikket