Mi történik a testtel, ha naponta két liter kólát iszik?

„Nyilvánvaló, hogy a mexikói rekordot tartó állam lakói rosszul tájékozottak arról, hogy a Coca-Cola mit tehet a szervezetükkel. Chiapos államban a cukorbetegség a második leggyakoribb halálozási ok a szívbetegségek után” – mondja dr. Eric Berg.

Talán éppen a Coca-Cola ilyen tömeges fogyasztásában rejlik az ok?
Két liter kóla 200 grammnyi vagy 52 teáskanálnyi cukrot jelent naponta. Gondoljunk csak bele ebbe a számba! És ez még csak a kólából származó!

Az ember rengeteget ihat ebből az italból, és mégsem érzi magát kevésbé szomjasnak. A cukor fruktóz részének sajátossága, hogy a máj szempontjából nagyon hasonlít az alkoholfogyasztáshoz. A májnak meg kell birkóznia a lebontásával, amely sok problémát okoz.

És nemcsak a zsírmájról beszélhetünk, hanem az inzulinrezisztenciáról is, amely egy egész sor problémát okoz.

A glükóz viszont üres szénhidrát, amely kiürítheti a kalciumot, a C-vitamint, a B1- és B3-vitamint, a cinket, a magnéziumot és a káliumot a szervezetből.

A káliumhiány jelei a szapora szívverés, izomgyengeség. A káliumhiány miatt akár az alsó végtagok bénulása is előfordul, valamint ritmuszavar, magas vérnyomás, székrekedés.

A Coca-Cola ortofoszforsavat is tartalmaz. Ezt ízesítőszerként adják hozzá, valamint baktériumok és penészgombák ellen. Ez a maró anyag azonban marhatja a csontokat és a fogakat, fogszuvasodást okozva.

A sav növeli a csontritkulás kockázatát is, gátolja a cink és a vas felszívódását.
A kólában lévő karamellszínezék glikációs végtermékeket hoz létre, ezek akkor keletkeznek, amikor fehérjéket vagy zsírokat keverünk cukrokkal. Ezután a fehérjék és zsírok már nem használhatók fel. Ez számos krónikus, degeneratív betegséggel hozható összefüggésbe, és az öregedés egyik jelzője is.
Nehéz elképzelni az összetevők „halálosabb” kombinációját, mint a kólában. Ebben az italban semmi olyan nincs, amely egyáltalán jót tehetne a szervezettel – az élvezeti értékén kívül.

Elolvasom a cikket