Miért lesznek nagyobb valószínűséggel rákosak a gazdagok?

Érdekes kapcsolatra derült fény a társadalmi-gazdasági státusz és a rákkockázat között. A 280 000 finn bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a gazdag emberek genetikailag nagyobb kockázatnak vannak kitéve a rákos megbetegedések szempontjából, mint a szegények. A magas társadalmi-gazdasági státuszú embereknél különösen magas volt a mell- és prosztatarák kialakulásának kockázata.

De miért történik ez? A válasz több tényezőben rejlik. Először is, a rák a halmozódás betegsége. A gazdag emberek általában tovább élnek, és ezért több káros hatást halmoznak fel a szervezetükben.

Másodszor, a gazdag emberek nagyobb valószínűséggel dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. A dohányzás, a dohány és a túlzott alkoholfogyasztás a tüdő, a gége, a nyelőcső, a máj, a vastagbél és más szervek rákos megbetegedéseinek fő okozói.

Harmadszor, a tehetős emberek megfizethetőbb egészségügyi ellátásban részesülnek. Ők megengedhetik maguknak a rendszeres szűrővizsgálatokat, amelyeknek köszönhetően a daganatokat a fejlődés korai szakaszában fel lehet fedezni.

Az egészséges életmód, beleértve a dohányzásról való leszokást és a mérsékelt alkoholfogyasztást, valamint a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát minden ember számára, függetlenül a társadalmi-gazdasági helyzetétől.

Elolvasom a cikket