Orbán Viktor a békéről tárgyal Vlagyimir Putyinnal + VIDEÓ

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke békemissziója részeként Moszkvában tárgyal. Orbán Viktor kijevi látogatása után érkezett pénteken az orosz fővárosba – adta hírül a Magyarnemzet.hu.

A RIA beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Mint azt az orosz vezető közölte, beszélgetőtársával megismerteti Moszkva ukrajnai békés rendezési javaslatainak részleteit, és arra is számít, hogy megismeri a magyar terv részleteit is. Putyin elmondta, hogy örül, hogy Moszkvában láthatja a kormányfőt. Egyúttal pontosította, hogy Orbán az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként érkezett.

Orbán Viktor pedig megköszönte Putyinnak a fogadtatást, és megjegyezte, hogy „ez a találkozó különlegesebb, mint az előző” – olvasható a RIA cikkében.

Objektum doboz

„Köszönöm azt Önnek, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogad engem. Azt kell megállapítanom, elnök úr, hogy lassan elfogynak azok az országok, amelyek mindkét háborúban álló féllel tudnak beszélni. Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, amely mindenkivel tud beszélni. Ezt a helyzetet szerettem volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjak Önnel szót váltani. Néhány kérdésben, amelyek fontosak Európának, szeretném megismerni az Ön álláspontját” – jelentette ki a találkozón a békemisszión lévő magyar miniszterelnök.

Objektum doboz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott a úttal kapcsolatban:

„Az elmúlt két és fél év bizonyította, hogy a szomszédunkban zajló háborúnak nincsen megoldása a csatatéren. Annak érdekében, hogy véget vessünk az emberi szenvedésnek, mielőbb fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Reméljük, hogy a mai moszkvai találkozó közelebb tudja hozni a békét.”

Orbán Viktor a békemissziója részeként a napokban Kijevbe is ellátogatott, hogy az orosz–ukrán háborút lezáró békéről tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A magyar kormányfő Ukrajnában hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amelyet az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl” – fogalmazott.

Elolvasom a cikket