Rákot okozhatnak ezek a ruhák

Az edzőtermi ruhák esetében a kényelem és a rugalmasság kulcsfontosságú. Sok-sok edzőszett valószínűleg szintetikus anyagokból, például nejlonból, poliészterből vagy spandexből készült, amelyek alapvetően petrolkémiai anyagokból létrejött műanyagok, olyan káros vegyi anyagokkal együtt, mint a biszfenolok vagy a pthalátok – tájékoztatott az Elle.hu.

Egy tavalyi tanulmány kimutatta, hogy amikor ezekben az anyagokban izzadunk, vegyi anyagok szivároghatnak ki ezekből a műanyagokból, amelyek aztán felszívódhatnak a bőrünkön át. A Birminghami Egyetem által végzett kutatás a brómozott égésgátlóknak (BFR) nevezett vegyületek egy bizonyos típusára összpontosított, amelyeket számos termékben, többek között szövetekben használnak az égés megakadályozására.

A szakértők arra jutottak, hogy ezek az anyagok hormonális zavarokat, pajzsmirigybetegségeket és neurológiai problémákat is okoznak. Hozzátették azonban, hogy további vizsgálatokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, mennyi és milyen vegyi anyagot szív fel valaki a ruházatából egy izzasztó edzés után.

A műanyagokban lévő káros vegyi anyagok hajlamosak lassan felhalmozódni és a szervezetünkben maradni, amely viszont negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet. Egy amerikai kutatásban azt állapították meg, hogy az ötven év alattiaknál, különösen a nők körében emelkedik a gyomor-bélrendszeri, a mell- és az endokrin rákos megbetegedések száma. Bőrirritáló hatás azonban szintén jelentkezhet, különösen azok esetében, akik olyan betegségekben szenvednek, mint a dermatitis vagy az ekcéma.

Elolvasom a cikket