A kezdődő alkoholizmus rejtett tüneteit nevezték meg

Nathan Penman, a Nuffield Health egészségügyi jótékonysági szervezet klinikai igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a magas vérnyomás a kezdődő alkoholizmus jele. A szakértő szerint a tartós alkoholfogyasztás hatására az erek beszűkülnek, és a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy a vért a testben pumpálja, ami magas vérnyomáshoz vezet. A magas vérnyomás növelheti a szívroham, a stroke és a demencia kockázatát.

Az alkoholizmus egy másik, nem nyilvánvaló tüneteként Penman a szex iránti érdeklődés csökkenését említette. Kezdetben az alkohol serkentő hatással van a libidóért felelős hormonokra, a szerotoninra, a dopaminra és a tesztoszteronra, de a rendszeres alkoholfogyasztással ezek szintje csökkenni kezd – magyarázta a szakértő. Ez a szex iránti érdeklődés csökkenéséhez, a termékenységgel és az orgazmus elérésével kapcsolatos problémákhoz, menstruációs zavarokhoz, valamint impotenciához vezethet.

Lisa Gunn mentális egészségmegelőzési szakember megjegyezte, hogy az alkoholproblémák jelei közé tartozhat a tartósan rossz hangulat és a fokozott szorongás. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja az alvás minőségét, és fontos vitaminok és mikrotápanyagok hiányához vezet, ami miatt az ember állandóan fáradtnak érzi magát.

Emellett a szakértők szerint a túlzott alkoholfogyasztást a látásromlás és az immunrendszer gyengülése jelzi, ami gyakori megfázáshoz és gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezet.

Elolvasom a cikket