Az alkohol hatása a kánikulában

Magyar Tibor
2024. július 6. szombat. 6:26

Nagyon meleg van, iszok egy jó, hideg sört. Szinte mindenki elmondta már ezt a mondatot. Azonban a meleg és az alkohol nem biztos, hogy a legjobb párosítás, ami a kánikulában érheti a szervezetünket.

A nyári hőmérséklet kíméletlen hatásait felerősítheti, ha túl sok alkoholt keverünk bele. Amikor huzamosabb ideig a hőségben tartózkodunk, fennáll a kiszáradás veszélye. Az alkoholfogyasztás csak fokozza ezt a kockázatot.

A sör, a bor és a többi alkohol fogyasztása csökkenti a vazopresszin nevű antidiuretikus hormon (ADH) felszabadulását. Az ADH a vesével együttműködve tartja egyensúlyban a testnedveket.

Ugyanakkor az alkohol vízhajtó, így több vizelést és folyadékveszteséget jelent. Ha hozzáadjuk a nap okozta fokozott izzadást, akkor máris dehidratációs katasztrófát kapunk.

Ne essünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, az alkoholtartalmú italok egyenlőek a hidratációval, mert folyadékról van szó.

Az italok sok kalóriát és szénhidrátot is tartalmazhatnak, ami további bonyodalommal járhat.

Különösen az időseknek, a betegeknek és a gyenge egészségi állapotúaknak kell nagyon vigyázniuk. A legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, de ha mégis, akkor is csak legfeljebb akkor, ha már lement a nap.

Az alkohol és a hőség fokozza a vesék működését, kitágítja az ereket. Ennek következtében csökken a vérnyomás, a vérkeringés összeomolhat, és eszméletvesztés következhet be. Mindemellett a szívet is megterheli.

Tekintettel arra, hogy a likőrök alkoholtartalma általában magasabb, mint az átlagos söré, logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a sör fogyasztása a kevert italok helyett segíthet elkerülni a kiszáradást. A valóság azonban egy kicsit összetettebb.

Egy dologra azonban érdemes odafigyelni, mégpedig a sör alkoholtartalmára. A nagyobb sörmárkák általában 4% és 5% közötti alkoholtartalommal rendelkeznek. A kézműves sörök bizonyos fajtái azonban akár 9%-os alkoholtartalmúak ugyanabban a térfogatban.

Mit tehetsz tehát, hogy elkerüld a dehidratációs problémákat, amikor a kedvenc piás italodat kortyolgatod a medence mellett? Kövesse ezt a képletet.

Az alkohol dehidratációs kockázatának ellensúlyozására igyon vizet az alkoholhoz.

Elolvasom a cikket