Hogyan kezelhetjük a sarokfájdalmat?

Szirtes Györgyi
2024. július 6. szombat. 8:40
Frissítve: 2024. július 6. 9:00

A láb sarokcsontja a lendületből adódóan minden egyes lépésnél a test súlyánál nagyobb terhelésnek van kitéve. A sarokcsont és a lábujjak között feszülő kötőszövet, más néven talpi bőnye úgyszintén minden egyes lépésnél dolgozik: megfeszül, majd elernyed. Ha ez a folyamat túl megerőltető módon, ideig vagy valamiféle pluszterheléssel játszódik le, bekövetkezik a nagyon gyakori és fájdalmas tünet: a sarokfájdalom.

Az ín–csonthártya találkozásánál gyulladás alakul ki, és ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, csontkinövés keletkezik. A sarki csontkinövés, sarkantyúképződés a lakosság kb. 10%-át érinti. Az érintettek beszámolója szerint a fájdalom hosszabb mozgásszünet után, ülésből, ágyból felkelve az első másodpercekben intenzív, később csillapodik.

Sarokfájdalmat okozhat a saroktól a vádliig tartó Achilles-ín sérülései, az idegbecsípődés; a sarokpárna rostos szövetének gyulladása, illetve ennek következtében szövetnedvvel való feltöltődése; a túlságosan kötött vádliizomzat vagy a túlfeszített, megerőltetett – már említett – talpi kötőszövet gyulladása.

A közvetlen és leggyakoribb kiváltó okok között szerepel a túlsúly, az elhízás, a megerőltető sporttevékenység, az álló vagy járó munka közbeni, ismétlődő túlterhelés; vagy a nem megfelelő lábbeli.

Ha tartós sarokfájdalmat él át, keresse fel háziorvosát, aki beutalhatja a megfelelő szakrendelésre, vagy forduljon ortopéd szakorvoshoz.

Amennyiben a sarokfájdalom együtt jár a sarok bedagadásával vagy a fájdalom oly mértékű, hogy a lábujjhegyre állás nem lehetséges és mindezeken felül a sarok zsibbadása, illetve lázas állapot is bekövetkezik, orvosi segítségre van szükség.

Akkor is indokolt az orvosi szakértelem, ha már a lábfej hátrafeszítését is megakadályozza a sarok fájdalma, illetve ha a járás nehézségekbe ütközik.

Tekintettel arra, hogy a sarokfájdalom elsődleges oka többnyire a megerőltetés, túlterhelés, a kezelést ennek megfelelően mindenekelőtt a láb pihentetése jelenti, esetenként kiegészítve jeges borogatással. A túlsúly csökkentése is javallott, hiszen a testtömeg fokozza a lábak terhelését, ami idővel az ízületek rongálódásához vezet.

Súlyos, nehezen múló fájdalom esetén nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve szteroidos, helyileg beadott injekciók alkalmazására is sor kerülhet.

A további kezelési lehetőségek között szerepel a gyógytorna, a röntgenbesugárzás, a fizikoterápiás kezelések és a lökéshullám-kezelés.

Fájdalom, gyulladás esetén javasolt a jegelés, valamint speciális lábbeli viselése.

A sarokfájdalom megelőzésében a legfontosabb az inakban lévő feszülés csökkentése.

Ennek a kiváltó okoktól függően módja lehet túlsúly esetén testsúlycsökkentéssel, megfelelő járás- és futástechnika kialakítása, fájdalom jelentkezésekor a fizikai aktivitás megszakítása, jól illeszkedő és kellő alátámasztást biztosító lábbeli viselése.

Elolvasom a cikket