Jobb emésztés, fogyás, hosszabb élet és egészséges mindennapok

A kardió a görög kardía szóból származik, ami szívet jelent. Egyszerűen fogalmazva, a testmozgás jellemzően akkor számít kardiónak, ha összehangolt fizikai cselekvésekkel jár, amelyek hosszabb időn keresztül megemelik a pulzusszámot.

Egy jó kardiovaszkuláris edzés során gyorsabban légzünk, mint pihenés közben. Az eredmény: Több oxigén kerül a vérébe, amelyet a szíve a test többi részébe pumpál.

Felmerülhet a kérdés milyen sportok tartoznak a kardió edzések közé. Ilyen lehet a kerékpározás, a futás, a kocogás, az evezés, az úszás, a gyaloglás, a túrázás, de olyan gépeket is használhat, mint az ellipszis tréner, a futópad és evezőgép (ergométer), hogy megkapja a teste által megkívánt kardiót.

Jó hír, hogy az olyan mindennapi tevékenységek, mint a takarítás, a kertészkedés és a fűnyírás is szívbarát testmozgásnak számítanak.

Ha egy átfogó, szívbarát életmód része, a rendszeres kardiómozgás nemcsak a nyugalmi vérnyomás és a pulzusszám csökkenéséhez vezethet, hanem ezek az alapvető változások azt is jelenthetik, hogy a szívnek nem kell állandóan szükségtelenül keményen dolgoznia. A jó kardióprogram fenntartása segít a jó koleszterinszint javításában is, miközben csökkenti a vérzsírokat.

A kardió előnyei túlmutatnak a szívén. Sőt, a kutatások szerint az elegendő szív- és érrendszeri edzés segíthet abban, hogy hosszabb életet éljünk.

A kardió edzés segíthet megvédeni az agyat, ahogy öregszünk. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a fizikai aktivitás csökkentheti a demencia kockázatát, függetlenül attól, hogy hány éves.

Számtalan előnye lehet még ennek a mozgásformának. Növeli a véráramlást és csökkenti a stroke esélyét, a memória és a gondolkodási képességet javítja, az agyi funkciók korral járó hanyatlásának leküzdésében is segít és védi az agyat az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

A legjobb dolog, amit tehet az ízületei egészségének javítása érdekében, hogy megmozgatja magát. A szív- és érrendszeri edzés segít küzdeni a csontritkulás ellen és csökkenti a csípőtörés esélyét, kezeli az ízületi gyulladás okozta kellemetlenségeket és fenntartja a mozgástartományt.

Bármilyen mozgásformát is választ, az aktivitás segít a keringés fokozásában, ami tisztább, egészségesebb bőrhöz vezet. Jobb véráramlást biztosít a sejtjeihez, beleértve az arcán lévő bőrsejteket is. Ez segít csökkenteni az öregedés jeleit és javítani az arcszínt. Alacsonyabb stressz-szintet biztosít, ami segít kordában tartani az olyan krónikus bőrbetegségeket, mint az ekcéma.

Amikor a kardióedzés során megdolgoztatja a szívét és a teste más izmait, ez növeli az egész test oxigénellátását, így minden izom keményebben és hatékonyabban tud dolgozni. Idővel a rendszeres kardióedzés lehetővé teszi, hogy izmai alkalmazkodjanak a megnövekedett munkaterheléshez, így a rendszeres tevékenységek könnyebbnek tűnnek.

A kardió edzés javítja a vércukorszint szabályozását is. A hasnyálmirigy az a szerv, amely segít energiává alakítani az elfogyasztott táplálékot, miközben az emésztést is segíti. Ha aktív marad, javul a vércukorszint-szabályozás, csökken ennek a létfontosságú szervnek a terhelése, és csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.

Ha bőséges és változatos jó baktériumokat szeretne a bélrendszerében, a kutatások szerint a testmozgás segíthet ebben.

A tüdőre is pozitívan hat a fizikai aktivitás. A kardió segít csökkenteni a levegővétel gyakoriságát, mivel javul a mozgásképesség. A krónikus tüdőproblémák, például az asztma esetén a fáradtság és a légszomj csökkenéséhez vezethet.

Megfelelő étrenddel kiegészítve a rendszeres kardióedzéssel biztonságos fogyás érhető el. Az egészséges testsúly nem csak azt eredményezi, hogy kisebb eséllyel alakulnak ki olyan betegségek, mint a cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek, de a szervezete könnyebben tudja keringetni a vért. A kevesebb ülőmunka és a több testmozgás is segít az egészséges testsúly megőrzésében, mivel több kalóriát éget el a nap folyamán.

A kardió segít gyorsabban elaludni, és elősegíti a REM-alvást.

Egyes kutatások szerint ha megbetegszik, van némi bizonyíték arra, hogy az alacsony intenzitású kardió csökkenti a tüneteket, és segíthet gyorsabban felépülni bizonyos típusú betegségekből.

Nagyon fontos a kellő mennyiségű pihenés is. Ha túl gyakran végez túl sok nagy intenzitású testmozgást, akkor valójában gyengítheti az immunrendszerét.

A kardió edzés segíti a szexuális életet is. Csökkenti a férfiaknál a merevedési zavarok esélyét, a nőknél pedig fokozott izgalomhoz vezet.

A hatásosság érdekében az American Heart Association azt javasolja, hogy legalább 150 perc közepes intenzitású, szívdobogtató edzést vagy 75 perc erőteljes intenzitású edzést érjünk el a hét legtöbb napján elosztva. Ha még csak most kezdi a kardióedzést, kezdeti lépésként válassza a mérsékelt intenzitású szintet, hogy izmai és ízületei jobban hozzászokhassanak a mozgáshoz.

Próbáljon meg a hét öt vagy több napján 30 perces edzést végezni, amely a tevékenység időtartama alatt megemeli a pulzusszámát. Ha újonnan kezd edzeni vagy régen végzett utoljára testmozgást, próbáljon meg három, 10 perces edzéssel kezdeni, a hét öt vagy több napján.

Elolvasom a cikket