Kiderült, mivel telnek Nagy-Britanniában az új miniszterelnök első napjai

Sir Keir Starmer elsöprő győzelmet aratott, megszerezve a 650 parlamenti mandátumból 412-t.

Az új szerepében töltött első 72 óra nemcsak a hatalmas felelősséget és az időre nehezedő nyomást jelenti, hanem a valóságos kormányzati munka kezdetét is. Starmer élete hirtelen padlógázt kapott, és a hétvégi pihenés helyett egy sor feladat vár rá.

Az első napon, miután az uralkodó kinevezte, Sir Keir Starmer beszédet tartott a Downing Street 10 híres fekete ajtaja előtt. Majd az épületbe belépve a személyzet és a vezető kormányhivatalnokok tapssal üdvözölték. A miniszterelnöknek el kellett olvasnia az állandó lakóhelyével kapcsolatos tájékoztatásokat, meg kellett ismerkednie a miniszteri kinevezési folyamattal, és fontos döntéseket kellett hoznia a politikai irányvonalakkal kapcsolatban. Emellett folyamatosan fogadnia kellett a nemzetközi partnerek gratuláló hívásait, valamint meg kellett írnia a leveleket az atomtengeralattjárók kapitányainak.

Az ország első számú közhivatalnoka informálta Starmert arról, hogy levelet kell írnia a nukleáris tölteteket hordozó négy tengeralattjáró kapitányainak arra az esetre, ha egy atomtámadás likvidálná a polgári vezetést. Ezek a levelek a tengeralattjárók széfjeiben kerülnek elhelyezésre, és csak akkor bonthatók fel, ha megbizonyosodtak arról, hogy megtámadták az országot, és a polgári vezetők meghaltak.

Az első napok feladatai között szerepelt a kormánytagok kinevezése is, beleértve az államtitkárok és miniszterek pozícióit.

Starmer számára az egyik legfontosabb találkozás Larryvel, a Downing Street 10 híres egerész macskájával volt.

Larry, a szürke-fehér kandúr 13 éve lakik a rezidencián, és már öt miniszterelnököt élt túl. A jelenlegi négylábú lakó egy fontos szerepet tölt be a miniszterelnöki rezidencia életében, és Starmert figyelmeztették, hogy ha hatalmon akar maradni, akkor Larrynek is maradnia kell.

Elolvasom a cikket