Marine Le Pen: Megakadályozzuk a francia csapatok Ukrajnába küldését

A francia jobboldali Nemzeti Tömörülés párt megakadályozza az esetleges csapatok Ukrajnába vezénylését, és megtiltja Kijevnek, hogy a franciák által szállított fegyverekkel orosz földre támadjon, amennyiben győztesként kerül ki a parlamenti választásokból, és biztosítja az ország miniszterelnöki tisztségét – jelentette ki Marine Le Pen, a párt korábbi vezetője – írja az oroszhirek.hu.

A megjegyzéseket a CNN-nek adott interjúban tette a vasárnapra tervezett második választási forduló előtt. A végső szó a francia csapatok esetleges ukrajnai bevetéséről a miniszterelnöké, és Emmanuel Macron elnök álláspontja valójában nem számít ilyen esetekben – vetette fel. Az elmúlt hónapokban Macron többször is fontolgatta az ötletet, egyre harciasabb retorikát használva az ukrán konfliktussal kapcsolatban.

„Ha Emmanuel Macron csapatokat akar küldeni Ukrajnába, a miniszterelnök pedig ellenzi, akkor nem küldenek csapatokat Ukrajnába. A miniszterelnöké a végső szó” – jelentette ki Le Pen.

Hatalomra kerülő pártja azt is megtiltaná Kijevnek, hogy a franciák által szállított fegyverekkel csapásokat mérjen orosz földre – mondta Le Pen, azzal érvelve, hogy az erre vonatkozó engedély Párizst „társ-háborús féllé” teszi a konfliktusban.

A Nemzeti Tömörülés álláspontja élesen eltér a legtöbb nyugati vezető álláspontjától, akik engedélyezték, hogy fegyvereiket ilyen csapásokhoz használják, többször is azt állítva, hogy ez nem tette országukat az ellenségeskedések részesévé. Moszkva többször figyelmeztette a kollektív Nyugatot, hogy ne szállítson egyre kifinomultabb fegyvereket Kijevnek, mondván, hogy Ukrajna támogatói már régóta részt vesznek az ellenségeskedésekben, amelyeket Oroszország elleni „proxy-háborúnak” tekint.

Le Pen retorikája meglehetősen visszafogottnak tűnt, tekintettel azokra a félelmekre, hogy pártja drasztikus intézkedéseket hozhat, beleértve az Ukrajnának nyújtott minden támogatás megszüntetését, vagy akár Franciaország teljes kilépését az Egyesült Államok vezette NATO-blokkból. Az EU-ban az utóbbi időben egyre nagyobbak az ilyen aggodalmak – jelentette az Euractiv több névtelenül nyilatkozó diplomatára hivatkozva.

Elolvasom a cikket