Mi történik, ha éhgyomorra iszik alkoholt?

Néhány kétkedő számára ez az érv inkább az éhgyomorra ivás mellett szólhat, de mindenki mást emlékeztetnek arra, hogy ha az alkohol üres gyomorba kerül, akkor annak felszívódása 1,5-2-szer gyorsabb. Ráadásul maga a mámor is súlyosabb lesz: a viselkedés agresszívabbá válhat, a koncentráció a szokásosnál jobban csökken, és jelentősen megnő a sérülések és egyéb bajok kockázata.

A gyomorba kerülve az alkohol megrongálja annak nyálkahártyáját. Sőt, mint egy 47 önkéntes bevonásával végzett kis kísérlet kimutatta, a nyálkahártya károsodásának első jelei fél órán belül jelentkeznek, függetlenül attól, hogy milyen erős volt az ital. Az egyetlen dolog, amit a fokszám befolyásol, az az idő, amely alatt a gyomornyálkahártya helyre tud állni. Emellett a károsodás mértéke és a gyógyulás sebessége attól is függ, hogy az alanyok ettek-e valamit az alkohol fogyasztása előtt, vagy éhgyomorra ittak. Minél kevesebbet ettek előtte, annál rosszabb volt a gyomornak utána.

Nem csak arról van szó, hogy a legtöbb alkoholos ital egyrészt elég kalóriadús, másrészt pedig főként szénhidrátokat tartalmaz. Szinte minden alkoholfajta erősen serkenti az étvágyat, miközben vágyat ébreszt arra, hogy valami minél zsírosabbat és kalóriadúsabbat egyen.

A másnaposság tünetei hasonlítanak a mérgezés jeleihez, és nem véletlenül: amíg mi pihenünk, majd alszunk, a máj dolgozik, eltávolítva az alkohol bomlástermékeit a szervezetből. De ha falatozunk az alkoholtól, és különösen, ha az első pohárka elfogyasztása előtt jól bekapunk valamit, akkor nehezebben jut be az alkohol gyorsan a vérbe – és a mérgezés sem lesz olyan erős. De ha éhgyomorra iszunk, akkor már egy kis alkohol után is nagyon borús lehet a reggel.

Az alkohol éhgyomorra rosszat tesz. Hogyan kell helyesen inni?
Kezdetnek: nem lehet éhgyomorra alkoholt inni és nem berúgni. Az összes olajfogyasztással járó sámáni módszer sem működik. Tehát az első és univerzális tipp: egy alkoholos éjszaka előtt egyen. Nem kell csordultig tömni a gyomrát, de egy minőségi és kiegyensúlyozott étkezés a kötelező zöldségsalátával jót fog tenni. A teste meg fogja köszönni.
A disznótoros kebab csodásan jó lehet, de jobb, ha nem élünk vissza vele. Rosszul fog kijönni.
Ha éhgyomorra fogyasztott alkoholt, akkor ne aggódjon. Egy-két felestől nem lesz semmi baj. A lényeg: minél hamarabb egyen valamit. Emellett igyon sok alkoholmentes folyadékot! Az alkohol dehidratációt okoz, ezért igyon több vizet, hogy kevésbé legyen részeg, és másnap sokkal jobban érezze magát.
Éhgyomorra történő alkoholfogyasztás után fáj a gyomra?
Az éhgyomorra fogyasztott alkohol egyik kellemetlen következménye a gyors mérgezés. Ez elkerülhető:
– Ne keverjük össze a különböző alkoholfajtákat;
– kerülje a lágy szénsavas italokat;
– hagyja abba a dohányzást;
– mozogjon gyakrabban a friss levegőn;
– igyon több vizet.

Még nem találtak fel olyan terméket, amely lehetővé teszi, hogy megigyon egy liter vodkát, és ne érezze meg másnap, de van egy sor olyan snack, amely lehetővé teszi, hogy tovább bírja, még akkor is, ha éhgyomorra iszik alkoholt.

Az ideális snacknek több követelménynek is meg kell felelnie:
– Fehérjét tartalmazzon;
– ne legyen erősen sózott vagy borsozott;
– tartalmazzon rostokat;
– ésszerűen zsíros legyen.

Sajnos nincs olyan termék, amely minden követelménynek megfelel, ezért a snacket vegyesen kell választani. Különösen, ha éhgyomorra fogyasztjuk. A lényeg: utasítson el mindenféle zsemlemorzsát, ropit, sózott diót.

Tehát a legjobb rágcsálnivalók:
– Citrom;
– savanyú káposzta;
– enyhén sózott hal (lehetőleg zsíros);
– avokádó.

Elolvasom a cikket