Tíz jel, amely cukorbetegségre utalhat

MH
2024. július 6. szombat. 9:24

Az éhségérzet fokozódása

A szervezet az elfogyasztott táplálékot részben glükózzá alakítja, amelyet sejtjei energiaként használhatnak fel. Azonban a sejteknek inzulinra van szükségük a glükóz felvételéhez. Ha a szervezeted nem termel elegendő inzulint, vagy ha a sejtek ellenállnak a szervezet által termelt inzulinnak, akkor a glükóz nem tud bejutni, emiatt a szervezet nem rendelkezik a megfelelő energiával, amit azzal próbál kompenzálni, hogy az energiafelvétel reményében éhségérzetet kelt.

Fáradékonyság, fáradtság

Mivel a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű energiához, vagy nem tudja megfelelően hasznosítani azt, ezért fokozódik a fáradékonyság, gyengeség érzése.

Többet járunk WC-re

Vizeletürítés 24 óra alatt általában négy-hét alkalommal történik, de a cukorbetegek sokkal többször járnak az illemhelyre. Vajon miért? Normális esetben a szervezet újra felszívja a glükózt, amikor az áthalad a vesén. De amikor a cukorbetegség miatt megemelkedik a vércukorszint, előfordulhat, hogy a vesék nem képesek az egészet visszavezetni. Ez több vizeletet termel a szervezetben, ami miatt sűrűbben kell a vizeletet üríteni.

Fokozódó szomjúságérzés

A szervezet szomjúságreakciót vált ki, hogy megkísérelje ellensúlyozni a vizeletürítés által okozott folyadékvesztést. Sűrűbb vizeletürítés gyakori ivást kíván meg. A szervezet kompenzációra törekszik.

Viszkető, száraz bőr, szájszárazság

A gyakori vizeletürítés, dehidratáltság az oka, hogy szárazabb a bőr és a száj.

Fogyás, amelyet nem tudatosan kezdtünk el

Ha a szervezet nem tud energiát nyerni a táplálékból, akkor helyette izom- és zsírégetésbe kezd. Lehet, hogy fogyás indul el még akkor is, ha nem változtattunk az étkezésünkön.

Homályos látás

A diabéteszes retinopátia olyan rendellenesség, amely a szemet érintő cukorbetegség következménye lehet. A testben lévő folyadékszint változása a szemlencsék megduzzadását okozhatja, ugyanis a szem erei rendkívül érzékenyek az emelkedett vércukorszintre. A duzzadt és megváltozott alakú szemlencse homályos látást okozhat.

Hangulat- és viselkedésbeli változások, agresszív reakciók

Az ingadozó vércukorszint, amely a kezdeti cukorbetegségre jellemző, hozzájárulhat a hangulati ingadozásokhoz, és kiszámíthatatlan vagy akár agresszív viselkedéshez vezethet.

Zsibbadás és bizsergő érzések

Az egyik gyakori diabéteszes következmény, amely az idegeket érinti, a diabéteszes neuropátia. Általában a kezek és lábak zsibbadása és bizsergése a betegség első tünetei közé tartozik.

Hosszabb idő alatt gyógyuló sebek

A cukorbetegség megnehezítheti a szervezet öngyógyító mechanizmusának működését. Még az apró sebek, karcolások vagy sebek gyógyulása is jóval hosszabb ideig tarthat. A megnövekedett vércukorszint okozta rossz keringés és az immunrendszer gyengülése felelős a késleltetett sebgyógyulásért. Az elhúzódó gyógyulás felveti a további fertőzések lehetőségét. A rendszeres bőrfertőzések, húgyúti fertőzések és gombás fertőzések szintén a cukorbetegség korai jelei lehetnek.

Elolvasom a cikket