Több százan tüntettek a Kanári-szigeteken a fokozódó migrációs nyomás miatt

MH/ MTI
2024. július 6. szombat. 19:38
Frissítve: 2024. július 6. 19:49

Az északnyugat-afrikai partoktól mintegy száz kilométerre fekvő szigeteken a spanyol belügyminisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint idén június 30-ig több mint 19 200 illegális bevándorló ért partot. Ez mintegy 220 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, és a helyiek úgy érzik, fenntarthatatlanná vált a helyzet, és nincsenek eszközeik az újonnan érkezők befogadására.

Las Palmas és Santa Cruz de Tenerife városokban tartottak demonstrációkat. Rudy Ruyman, a megmozdulások egyik szervezője elmondta, hogy emberkereskedelem folyik a térségben, és a maffia profitál a tengeri átkelések során bekövetkező halálesetekből.

Az Atlanti-óceáni migrációs útvonalak különösen veszélyesek, de mivel a Földközi-tengerhez képest ez a régió kevésbé ellenőrzött, egyre népszerűbb az embercsempészek számára.

A helyi mentőszolgálatok jelentése szerint szombaton egy újabb rozoga bárka ért partot El Hierro szigetén 56 illegális bevándorlóval a fedélzetén. A hajón a hatóságok egy holttestet is találtak.

Az év első öt hónapjában több mint ötezren vesztették életüket Spanyolország felé tartva a tengeren, túlnyomó többségüknek a Kanári-szigetek volt az úti célja – közölte júniusban a Caminando Fronteras nevű spanyol civilszervezet.

Elolvasom a cikket