Török külügyminiszter: Széles körű békeplatformra van szükség a rendezés érdekében

MH/ MTI
2024. július 6. szombat. 12:16

Törökország álláspontja szerint az ukrajnai háború rendezése érdekében országok széles körű részvételén alapuló nemzetközi békeplatformra van szükség – jelentette ki szombaton Hakan Fidan török külügyi tárcavezető a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) külügyminiszteri tanácskozásán az azerbajdzsáni Susa városában.

„A már harmadik éve zajló ukrajnai háború proxyháborúvá változott. A jelenlegi stratégiai környezet arról tanúskodik, hogy a konfliktus szereplőinek nincs egyéb prioritása a fegyverzet felhalmozásán és az egyre agresszívabb harci tevékenységek megvalósításán kívül. Úgy véljük, hogy a háború leállításának érdekében a tartós békét célzó erőfeszítéseket jóval szélesebb alapra kell helyezni. Szükséges létrehozni egy békeplatformot, amely segít elejét venni a megosztottság elmélyülésének, lehetővé teszi a magas fokú részvételt és képviseletet, valamint elsőbbséget biztosít a diplomáciának” – hangsúlyozta a török diplomácia vezetője.

Fidan, akit a török külügyminisztérium közleményben is idézett, mindezzel összefüggésben egymást kiegészítő jellegű együttműködésre szólította a Türk Államok Szervezetének tagjait.

Elolvasom a cikket