„Én irányítom a világot”

A 81 éves elnök az ABC Newsnak adott pénteki interjújában tette ezeket a megjegyzéseket, amikor George Stephanopoulos többször is kérdőre vonta a szellemi és fizikai állapota körüli növekvő aggodalmakról – tájékoztatott az Oroszhirek.hu.

Arra a kérdésre, hogy „volt-e már teljes neurológiai és kognitív értékelésen”, Biden meglehetősen összefüggéstelen választ adott.

„Voltam – minden nap teljes neurológiai vizsgálatot végzek magamon. És teljes körű orvosi vizsgálaton is részt vettem. Voltam, tudja, úgy értem, voltam – voltam a Walter Reedben [nemzeti katonai egészségügyi központ] a fizikai vizsgálatokon. Úgy értem – uhm igen, a válasz” – jelentette ki többször megakadva.

Arra a további kérdésre, hogy valóban volt-e már „speciális kognitív teszteken” és vizsgálaton, amelyet nem egy szélesebb körű gyakorlatot végző orvos, hanem egy képzett neurológus végzett, Biden ragaszkodott ahhoz, hogy „senki” nem mondta neki, hogy valóban alá kell vetnie magát ilyesminek. Az elnök kitért a kérdés elől, hogy hajlandó lenne-e átesni egy ilyen vizsgálaton, és nyilvánosságra hozni annak eredményeit, és ragaszkodott ahhoz, hogy munkája önmagában is bizonyítja, hogy elég alkalmas a hivatal betöltésére.

„Nézze! Minden egyes nap kognitív tesztet végzek. Minden nap elvégzem ezt a tesztet. Minden, amit csinálok. Tudják, nemcsak kampányolok, hanem a világot is irányítom. Nem – és ez nem hangzik túlzásnak, de mi vagyunk a világ alapvető nemzete” – állította a közvélemény-kutatások szerint is demens elnök.

Az interjú során az elnök a Donald Trump elleni múlt heti vitán nyújtott gyenge teljesítményét egy „csúnya megfázás” miatt is hibáztatta, és azt inkább csak egy „rossz epizódnak”, mint egy nagyobb probléma részének minősítette.

A vitabotrány újra felerősítette a Biden előrehaladott korával, valamint romló egészségi állapotával kapcsolatos, régóta húzódó aggodalmakat. Pénteken egy 168 magas rangú demokrata párti támogatóból álló csoport, köztük nagy adományozók és akadémikusok, levelet küldött az amerikai elnöknek, amelyben arra szólították fel, hogy szálljon ki a versenyből – jelentette névtelen forrásokra hivatkozva a Washington Post.

Az aláírók „tisztelettel” szólították fel Bident erre, azzal érvelve, hogy a lépésre „demokráciánk és nemzetünk jövője érdekében” van szükség – áll a cikkben. Biden azonban ismételten ígéretet tett arra, hogy továbbra is törekedni fog az újraválasztásra, és elutasította a visszalépés lehetőségét az elmúlt napokban elharapódzott kritikák ellenére.

Elolvasom a cikket