A Hamász az izraeli kormányfőt vádolja a tűzszüneti tárgyalások akadályozásával

MH/MTI
2024. július 8. hétfő. 21:23

Az izraeli kormányfő vasárnap este az izraeli delegáció mozgásterét meghatározó „alapelveket” jelentett be. Hangsúlyozta, hogy az alkunak lehetővé kell tennie, hogy Izrael tovább harcolhasson összes célja eléréséig, meg kell akadályoznia, hogy Egyiptomból fegyvert csempészhessenek a Hamászhoz, és nem térhetnek vissza palesztin fegyveresek ezrei a Gázai övezet északi részébe.

Hétfőn izraeli páncélosok hatoltak előre Gázaváros szívébe éjszakai bombázásokat követően, amelyekben palesztin hatóságok szerint több tucat ember vesztette életét.
„Míg a Hamász-mozgalom rugalmasságot és pozitív hozzáállást mutat egy a cionista agresszió megállítását szolgáló megállapodás elősegítéséhez, addig Netanjahu további akadályokat görget a tárgyalások elébe az agresszió és a népünk ellen elkövetett bűncselekmények eszkalációjával” – hangoztatták.

Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője pedig arra figyelmeztette a közvetítőket Telegram-oldalán, hogy Izrael katonai akciói a Gázai övezetben semmissé tehetik a tárgyalási folyamatban eddig elért eredményeket. Mindemellett Netanjahut és az izraeli hadsereget tette felelőssé a tárgyalások esetleges összeomlásáért.

A Hamász egyik magas rangú tisztségviselője vasárnap jelentette be, hogy elfogadják a túsz- és béketárgyalások megindítását Izraellel tartós tűzszünet nélkül is.
Az Egyesült Államok tárgyalódelegációja, élén William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjével hétfőn érkezett a megbeszélések helyszínéül szolgáló Kairóba.

Elolvasom a cikket