A legegészségesebb kenyér

Victoria Vishnyakova táplálkozási szakértő, az Orosz Táplálkozási Szakértők, Dietetikusok és Élelmiszeripari Szakemberek Szövetségének tagja, UNICEF-tanúsítvánnyal rendelkező gyermekétkeztetési szakember elmondta, hogyan válasszunk igazán jó kenyeret.

A legegészségesebb kenyér a teljes kiőrlésű lisztből készült. Hiszen minden, az emberi szervezet számára szükséges elem megmarad – hangsúlyozta a szakember.

„A fehér lisztet vagy a finomított prémium lisztet, vagy az extra lisztet csak hámozzák, és ez nem jó választás. Másodosztályú lisztet kell keresnünk, és célszerű, hogy ez legyen az első. Kívánatos, hogy a kenyérben lévő összes liszt teljes kiőrlésű legyen” – jegyezte meg Victoria Vishnyakova az „Eat at Home” című lapnak adott interjújában.

A kenyér tartalmazhat cukrot – ez normális, természetes tartósítószerként hat – hangsúlyozta a táplálkozási szakember. De nagyon alaposan tanulmányozni kell az összetételt. A cukornak a listán az utolsó helyen kell szerepelnie. Az a helyzet – magyarázta a táplálkozási szakértő –, hogy a címkén minden összetevő fajsúly ​​szerint van elrendezve – minél közelebb van a lista elejéhez, annál inkább.

A teljes kiőrlésű kenyeret mindennap lehet enni. Ám ha időnként egy bagettel vagy fehér lisztből készült palacsintával kényezteti is magát – jegyezte meg a táplálkozási szakember – az egészségének, alakjának nem árt.

A kenyér összetett szénhidrát – emlékeztetett a szakember. Energiával töltik fel a testet. A napi kenyérszeletek száma az egyén fizikai aktivitásától és egyéb összetett szénhidrátok jelenlététől függ az étrendben, beleértve a burgonyát és a gabonaféléket.

Elolvasom a cikket