A levendulaszedés szabályai

Hogy tökéletesen sikerüljön a levendula szüret, jó, ha néhány hasznos tippet szem előtt tartunk.

  1. Érdemes a délelőtti órákban szedni a levendulát, amikor még nem éri közvetlenül a perzselő napfény, így megőrzi az értékes illóolajokat. Fontos, hogy olyan napot válasszunk, amikor az előző napokon nem esett az eső, így könnyen szárítható lesz a levendula.
  2. Az aratás időpontja mindig attól függ, milyen célra kívánjuk felhasználni a levendulát. Ha csokrot készítenénk belőle vagy koszorút fonnánk, érdemes olyankor szüretelni, amikor a virágok harmada már kinyílt, de a többi rügy még zárt. Ha ugyanis később szüretelünk, akkor a virágok szárítás után könnyen lehullanak.
  3. Ha levendulaolajat szeretnénk készíteni, akkor a betakarítással érdemes addig várni, amíg a virágok fele már kinyílt, ugyanis ekkor a legmagasabb az olajtartalma. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után vagy frissen ételbe, italba, de illatpárnába is tehetjük.
  4. Ha csak néhány szálat szednénk, akkor metszőollóval is könnyedén learathatjuk a virágokat, de nagyobb mennyiség esetén inkább sarlót vagy sövényvágó ollót használjunk.
  5. Általában 20-30 cm hosszúságú szárral vágjuk le még a fás rész felett legalább 2-3 ujjnyival. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk a fás részbe, mert azzal károsíthatjuk a növényt.

Elolvasom a cikket