A mellfájdalom tíz lehetséges oka

A Johns Hopkins Medicine szakértője, dr. Pamela Wright a mellekben jelentkező fájdalmak leggyakoribb okait gyűjtötte össze.

1. A hormonok. A mellek a menstruáció kezdete előtt már három-öt nappal fájhatnak, de a menstruáció kezdetekor megszűnik a kellemetlen, feszülő érzés. Ennek hormonális oka az ösztrogén- és a progeszteronszint emelkedése, közvetlenül a menstruáció előtt. A hormonhatás természetes módon okozza a mellek megduzzadását és érzékenységét. Nem csak a normál ciklussal rendelkező nőknél okozhat kellemetlen érzéseket, de a menopauza elején lévők is érezhetik ezeket a hatásokat.

2. Egy külső behatás következtében megsérült a mell. Mint bármely testrész, a mellek is megsérülhetnek. Ez történhet baleset, sportolás vagy akár mellműtét miatt is. Az érzékenység néhány napig, de akár több hétig is elhúzódhat a sérülést követően. Amennyiben duzzanat, csomó, zúzódás vagy vörös, meleg bőrfelület alakul ki, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

3. Rosszul választott melltartó. Ha nem megfelelően támasztja a mellet a melltartó, a mellkasfallal a mellet összekötő szalagok a nap végére túlfeszülnek és fájdalmassá válhatnak. Edzés vagy intenzív testmozgás közben intenzívebben érezhető a kellemetlen hatás.

4. A vélt mellfájdalom igazából a mellkasból származik. A mellkas izomszövettel és csontokkal veszi körül és védi szívet és tüdőt. Egy kívülről érkező ütés, meghúzódott izom, gyulladás a bordák környékén vagy akár egy csonttörés is érződhet úgy, mintha a mell fájna.

5. A szoptatás érzékennyé és fájdalmassá is teheti a melleket. Fájdalmas mellbimbó, bizsergő érzés a tejelválasztás megindulásakor, vagy ha a baba megharapja a mellet, előidézhet kisebb-nagyobb mellfájdalmakat. Valójában a szoptatással járó, esetleges hatások ezek, de ha láthatóan fertőzés vagy erőteljesebb fájdalom jelentkezik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

6. Emlőgyulladás (mastitis). A szoptató nőknél előfordulhat, hogy begyullad a mell. Ez lázzal, fájdalommal, duzzanattal járhat együtt. Mihamarabb forduljunk orvoshoz ebben az esetben.

7. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet mellfájdalom. Hormonterápiák esetén (fogamzásgátló tabletták, hormonpótló vagy meddőségi kezelések, menopauzatünetek elleni gyógyszerek), digitális tartalmú, szívre ható, vízhajtó vagy bizonyos, magas vérnyomásra szedett gyógyszerek is könnyen okozhatnak feszülő, kellemetlen érzést a mellben.

8. Ciszták a mellben. Amennyiben fájdalmas csomót érez a mellében, az akár ciszta is lehet. A ciszta pontos diagnosztizálásához mammográfiát, ultrahangot vagy aspirációs cytológiát (folyadék szívását a csomóból) alkalmaznak. A képi diagnosztika megerősítheti a ciszta jelenlétét, és kizárhatja a rosszindulatú daganatot.

9. A mellimplantátumok szövődményei. Néha szövődmények léphetnek fel a mellimplantátumokkal kapcsolatban. Ez utalhat műtét utáni regenerációs problémára, de akár arra is, hogy az egyik implantátum megrepedt és szivárog. Mindenképpen forduljon orvoshoz, amennyiben a legcsekélyebb fájdalmat érzi a műtéti területen.

10. Mellrák. Ugyan a mellrák nem okoz fájdalmat, de az esetek rendkívül kis százalékában előfordulhat, főleg a gyulladásos eredetű emlőrák esetében. Az összes, nőknél jelentkező rákfajták csaknem 13 százalékát teszik ki a mellrákos esetek. Jellemzően a változókorban kezdődik vagy mutatkozik meg először.

Elolvasom a cikket