Az ausztrál tudósok szerint a sör a gyógyír a demencia elleni küzdelemben

Ausztrál tudósok megállapították, hogy napi egy kis mennyiségű sör fogyasztása csökkentheti az időskori demencia kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatban 25 ezer 60 év feletti ember vett részt. Kiderült, hogy azok, akik naponta két korsó sört (kb. 1 liter) ittak, harmadával kisebb valószínűséggel szenvedtek memóriaproblémáktól, mint a nem ivók.

Eközben azoknál, akik egyáltalán nem ittak alkoholt, nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik mérsékelten ittak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sör védelmet nyújthat a demencia ellen, de fontos, hogy ne éljünk vissza vele, mert veszélyes lehet az egészségünkre.

Ezeket az eredményeket a brit Alzheimer-kór Kutatócsoport is megerősítette. Ott azt állították, hogy azoknál az idős embereknél, akik soha nem fogyasztottak alkoholt, valóban nagyobb a demencia kialakulásának kockázata.

Fontos megjegyezni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás negatívan befolyásolhatja az agyműködést, megváltoztathatja annak alakját és szerkezetét, és megakadályozhatja a szervezetben a vitaminok felszívódását. Ezért mértékkel kell fogyasztani – legfeljebb napi egy litert.

Az anyag tájékoztató jellegű.

Elolvasom a cikket