Ilyen súlyos következményei lehetnek a kiszáradásnak

A leginkább veszélyeztetettek a dehidratáltság szempontjából azok, akik a szabadban dolgoznak vagy tevékenykednek. Della-Giustina sürgősségi orvos szerint a kiszáradás az ő esetükben akár harminc perc alatt is bekövetkezhet. Az emberek egy-két liter vizet is elveszíthetnek egy-két óra alatt, ha nem pótolják azt. Ez egy meleg lakásban kicsit tovább tart, ha közben aktív mozgás nem történik.

Ahogy a test izzadni kezd, a pulzusszám felgyorsul, a vér a bőrbe áramlik, hogy a hő egy részét elvezesse. A lehűlés érdekében tett erőfeszítéseink során végül még több hőt termelünk a testben.

„Ahogy melegszik az ember, egyre jobban izzad, és az izzadsággal elkezd folyadékot és elektrolitokat veszíteni, és ha nem iszik eleget, vagy többet izzad, mint amennyit iszik, akkor elkezdhet kiszáradni” – nyilatkozta Teresa Murray Amato sürgősségi orvos.

Amikor a dehidratáltság beáll, az ember szomjasnak érzi magát. A száj és az ajkak kiszáradnak. Néhányan szédülnek vagy megfájdul a fejük. A vizelet színe sötétebbé válhat. A kiszáradás és az olyan állapotok, mint a hőséggörcs, a hőkimerülés és a hőguta nem mindig, de gyakran egyszerre jelentkeznek. Éppen ezért fontos kánikulában a folyadékpótlás, valamint az, hogy aki teheti árnyékban és inkább benti térben vészelje át a nagy meleget.

Elolvasom a cikket