Létezik „jó” vérnyomás?

MH
2024. július 8. hétfő. 12:19

Mit nevezünk vérnyomásnak? Vérnyomásnak a szív munkája következtében, az erek falát belülről feszítő nyomást nevezzük, amely a keringés működésének elengedhetetlen feltétele. A vérnyomás értékét nagyszámú tényező befolyásolja. Éjszaka meglepő módon alacsonyabb, de egy komolyabb lelki vagy fizikai terhelés vagy hideg-, fájdalomérzés megemelheti.

Magyarországon a magasvérnyomás-betegség tízezer lakosra jutó száma az elmúlt húsz évben a 19 évesek és annál idősebbek körében 81 százalékkal nőtt (KSH). Ez azt jelenti, hogy rendkívül fontos beszélni a vérnyomással összefüggő megbetegedésekről.

Mi történik a vérnyomásmérés során?

A vérnyomás mérésére egy mandzsettával ellátott mérőeszközt használnak. A mandzsettát a felkarra helyezik, felpumpálják levegővel. Manuális mérés során az orvos sztetoszkóppal vagy automata vérnyomásmérő esetén érzékelők segítségével rögzítik a vérnyomás értékét úgy, hogy a mandzsettából a levegő lassan távozik, ezáltal az erekre gyakorolt nyomás csökken. A mérést megelőző harminc percben nem szabad koffein- vagy alkoholtartalmú italt fogyasztani, és otthoni mérés esetén akár fél óráig érdemes ülő helyzetben, nyugodt állapotban várakozni.

Mi az ideális vérnyomás?

Európában az optimális vérnyomás, a normális vérnyomás és az emelkedett-normális vérnyomás kategóriák különböznek például az amerikaiakétól, ugyanis másképp sorolják be a vérnyomásértékeket az amerikai valamint az európai szakemberek.

Optimális vérnyomásnak nevezzük, ha a vérnyomás 120/80 Hgmm alatt van. Normális a vérnyomás, ha a szisztolés vérnyomásérték 120-129 Hgmm között, a diasztolés érték pedig 80–84 Hgmm között mozog. Emelkedett-normális, ha az értékek 130–139 szisztolés vagy 80–89 Hgmm diasztolés között ingadoznak.

Elolvasom a cikket