Nagy árat fizetünk a drasztikus fogyókúráért

A látványos eredmény nem tart túl sokáig egy kemény diéta után, hiszen amint visszatérünk a normál étrendünkhöz, a szervezetünk lázas tartalékolásba fog. A drasztikus fogyás ugyanis a szervezetünk számára egy vészhelyzet, amit agyunk fenyegetésnek, éhezésnek értelmez; és egyrészt lelassítja az anyagcserét a diéta alatt, másrészt igyekszik minél előbb visszaszerezni a leadott zsírrétegeket, és ezeket nehezebb is utána leadni. A jojó-effektus számtalan fogyni vágyó életét keserítette már meg – olvasható a Life.hu oldalán.

Hiánybetegségeket is okozhat

Ha megvonjuk magunktól a megfelelő mennyiségű és összetételű ételeket, a szervezet számára nem biztosítjuk a vitaminok és ásványi anyagok pótlását. Ez pedig fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet, hiszen általában D- és B12 vitamin hiány lép fel.

Betegséghez is vezethet a drasztikus fogyás

Ha valaki hónapokon keresztül folyamatosan, gyors ütemben veszít a testsúlyából, annál megnőhet az epekövesség kialakulásának kockázata. A gyors fogyás emellett fejfájáshoz, ingerlékenységhez, kimerültséghez, menstruációs zavarokhoz és szoruláshoz is vezethet.

Az életmódváltás a legtartósabb megoldás

A mozgás és a kalóriabevitel csökkentése fontos ahhoz, hogy a súlyfelesleg lemenjen rólunk, de mindettől nem érdemes gyors eredményt várni. Inkább kezdjük kis lépésekkel, iktassuk be a mindennapi mozgást az életünkbe, és étkezzünk változatosan, figyelve a minőségi összetevőkre, és a mennyiségre is – de semmiképpen ne legyen túl alacsony a napi kalóriakeret! Az életmódváltással hosszabb idő leadni a plusz kilókat, így látszólag kevésbé hatékony, mint egy rapid diéta; de a végeredmény tartós, és közben nem koplalunk, sanyargatjuk se magunkat, se a szervezetünket. Ha tanácstalanok vagyunk, kérjük dietetikus segítségét!

Elolvasom a cikket