Vezető német lap védte be hazánkat

A FOCUS online arról ír, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke meglepetésszerű látogatást tett Vlagyimir Putyinnál, az EU pedig füstölög a dühtől. De,

Orbán küldetése megér egy próbát

– véli Ulrich Reitz, a lap vezető tudósítója.

Mind az EU, mind Olaf Scholz német kancellár hangsúlyozta, hogy Orbánnak nem volt felhatalmazása az útra, ám a magyar kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy saját megbízásából utazott.

„Csak azt teszi, amit két évvel ezelőtt bejelentett.

Akkor Orbán Viktor közvetítő szerepet ajánlott az Európai Uniónak” – mondta Ulrich Reitz, a FOCUS online vezető tudósítója Reitz-Thema című videós rovatában.

Magyarország közelebb áll Oroszországhoz, mint a nyugat-európai államok, írják. Nagy választási győzelme után, amelyben Orbánt megerősítették hivatalában, most ezt a közvetítő szerepet próbálja betölteni: „Senki sem tudja, hogy ez hogyan fog alakulni. De, őszintén meg kell mondanom, hogy egy próbát megér.”

Reitz érthetetlennek tartja az EU kritikáját Orbán útjával kapcsolatban, hiszen Orbán maga sem állítja, hogy „békét hoz Moszkvából”. Azonban egy tapasztalt európai kormányfő az ötödik ciklusában, akire Oroszországban is hallgatnak, „egy lépéssel közelebb vihet minket a békéhez”.

Azzal azonban, hogy Orbán Viktor egyedül ment, az EU-t is leleplezte, hangsúlyozta.

Ursula von der Leyen és Olaf Scholz német kancellár többször hangsúlyozta, hogy Putyinnal nem lehet tárgyalni.

Ebben az EU is egyetértett.

„Orbán most odarepül, Putyin fogadja őt. Ez cáfolja azt, amit az európaiak állítanak”

– folytatta Reitz.

Hozzáteszi: az is pozitívum, hogy Orbán betartotta a rendet. Mielőtt Oroszországba utazott volna, találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. A magyar miniszterelnök tehát reálpolitikai megközelítést követ békeküldetésével, nem úgy, mint például a német kormány és az EU, derült ki.

„A német kormány vagy Ursula von der Leyen eszményi-politikai megközelítése eddig egy milliméterrel sem vitt közelebb a békéhez”

– írják.

Elolvasom a cikket