Vitézy Dávid: Természetes, hogy újra kell számlálni a főpolgármesteri szavazatokat

MH/ MTI
2024. július 8. hétfő. 14:01

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésben hozzátette: más kérdés, hogy korábban is megtehették volna, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.

Azonban elemi fontosságúnak nevezte, hogy „minden szükséges garanciális elem” biztosított legyen ebben a folyamatban.

Vitézy Dávid elengedhetetlennek tartja, hogy a lezárt urnák felnyitása csak az NVB-delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt – Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – által delegált megfigyelők jelenlétében történhet.

A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák – tette hozzá.

Kiemelte: minden kerületben meg kell arról győződni, hogy kellő biztonsággal kizárható-e az, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.

Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot: a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, illetve azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára – közölte.

Vitézy Dávid reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciális feltételek Karácsony Gergelynek is elfogadhatóak. Úgy fogalmazott: készen áll arra, hogy a fentieket vele közösen is képviselje a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.

Közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön az elhúzódó választási folyamat végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség közte és Karácsony Gergely között.

Elolvasom a cikket