Indul a hatnapos munkahét a görögöknél

MH/ MTI
2024. július 9. kedd. 23:07

Voula Kehaíja, a Sziriza szóvivője a Szkai TV-ben kedden úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartják a kormány lépését, amely szerintük „nevetség tárgyává teszi” Görögországot külföldön.

A hatnapos munkahetet csak bizonyos vállalatok számára vezették be, elsősorban olyan munkahelyeken, ahol a hét minden napján, a nap 24 órájában folyik munkavégzés.

Pavlosz Marinakisz kormányszóvivő pár napja a Facebookon arról írt, hogy az intézkedés „csak nagyon kis számú” vállalatot érint, alapvetően ötnapos munkahétben dolgoznak a görögök, a hatodik munkanap csak „különleges körülmények” között alkalmazható.

Az Új Demokrácia görög kormánypárt szerint az idegenforgalomban és a vendéglátásban már egyébként is bevett gyakorlatnak számító hatnapos munkahét bevezetésével a feketefoglalkoztatás ellen akarnak küzdeni. Az intézkedésnek köszönhetően a munkavállalók legkevesebb 40 százalékkal magasabb munkabért kapnak a hatodik munkanapért.

Az Eurostat adatai szerint az európai átlaghoz képest a görögöknek már így is hosszabb a heti munkaidejük: tavaly az Európai Unióban Görögországban volt a leghosszabb a munkahét, átlagosan 39,8 óra. A görögök termelékenysége viszont alulmarad az uniós átlaghoz képest.

Elolvasom a cikket