KEDD REGGEL SAJÁT – A szalmonellafertőzés tünetei

A szalmonellafertőzés egy gyakori, baktériumok által okozott fertőzés, mely főleg gyomor- és bélhurut képében jelentkezik.

A kórokozó legtöbbször állati eredetű élelmiszerekkel vagy mosatlan zöldséggel kerül a szervezetbe, de tünetmentes, fertőzött személlyel történő kapcsolat is terjesztheti. A betegség nyáron gyakoribb. Egyes salmonella baktérium típusok súlyosabb kórképet okozhatnak, melyet hastífusznak vagy enterális láznak neveznek.

A tünetek a fertőzést követő néhány órától egy-két napig terjedő időszakban jelennek meg, és általában 2-7 napig tartanak.

A tünetek között szerepel a láz, a hasmenés, az elesettség, a fejfájás, a hasi fájdalom, a görcsök, a hányinger, a hányás vagy éppen a véres, nyákos széklet.

A hasmenés ennél tovább is fennállhat, ugyanis a bélrendszernek több időre van szüksége, amíg helyreáll az eredeti egyensúlya.

A szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és pár napon belül elmúlik. A tünetek főként a gyomor-bélrendszerben kialakuló gyulladásos folyamat alakulnak ki.

Érdemes felkeresni a háziorvosát, ha a fertőzés magas lázzal, súlyos hasi fájdalommal, véres hasmenéssel vagy a kiszáradás gyanújával jár.

Gyermekek szalmonellafertőzése esetén mindenképp konzultáljon a házigyermekorvosával.

A szalmonellafertőzést a szervezetbe került salmonella baktériumok okozzák, melyek általában állatok vagy az ember bélflórájában élnek. Az emberi fertőzések többnyire valamilyen fertőzött étel elfogyasztásával történnek.

Leggyakoribb fertőző források között szerepel a nyers tojás, a nyers hús, vagy a mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek és gyümölcsök.

Az ételek az elkészítés során is szennyeződhetnek, ha például a nyers hús és tojás elkészítését nem különítik el megfelelően a többi élelmiszertől.

A szalmonellafertőzést megbetegedett emberek is átadhatják másoknak, ezért fertőzés esetén kerülni kell a másokkal való érintkezést a betegség ideje alatt, továbbá a hányás és a hasmenés megszűnése után még legalább 24 órán át.

A szalmonellafertőzésben elsősorban tüneti kezelést alkalmaznak. Nagyon fontos a folyadékpótlás, így ilyenkor sok vizet vagy speciális rehidráló folyadékot kell fogyasztani. Erősebb kiszáradás esetén szükség lehet infúzióra is.

A hányáscsillapító vagy hasmenés ellenes szereket kerülni kell, hacsak az orvos másképp nem rendeli.

Fontos megjegyezni, hogy a szalmonellafertőzés az egész világon elterjedt, de gyakori Ázsiában, a Csendes-óceáni szigeteken, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Közép- és Dél-Amerikában. A szennyezés veszélye miatt kerülni kell az utazás során például a nyers salátákat, a friss gyümölcssalátákat, a nyers tengergyümölcseit vagy a nem megfelelően hőkezelt húst, jégkockát. Ezeken a területeken ajánlott továbbá palackozott víz fogyasztása, illetve használata fogmosáshoz. Ezzel számos egyéb fertőző betegség ellen is védekezhet.

A szalmonellafertőzés megelőzésének több módja is ismert. Ügyelni az élelmiszerbiztonságra, az alapanyagok, ételek higiénikus kezelésére. Az ételek megfelelő ideig tartó sütése, főzése, forralása. A magas kockázatú ételek (pl.: nyers tojás, lágytojás, pasztőrözetlen tej, nem kellőképpen átfőtt, átsült csirke stb.) körültekintő kiválasztása, elkészítése és fogyasztása. Személyi higiéné betartása: alapos kézmosás az étel elkészítése előtt és után, a vécéhasználat, pelenkacsere, illetve állatok érintése után.

Elolvasom a cikket