Már a zöldségchipsekkel is gond van

Jobb választás, ha többnyire céklából, édesburgonyából vagy paszternákból készített zöldségchipsek helyett inkább hüvelyesekből készült ropogtatnivalót választunk. Előbbiekben ugyanis igen sok, potenciálisan rákkeltő vegyület található – írja a Hazipatika.com.

Az egészségesnek gondolt zöldségchipsek valójában rákkeltő akrilamiddal vannak tele – figyelmeztetett a Rizikometer Facebook-posztja. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írta, egyáltalán nem biztos, hogy ezek a rágcsálnivalók – egészségességüket tekintve – jobbak a hagyományos burgonyachipseknél – olvasható a Hazipatika.com oldalán.

Azon túl, hogy a zöldségchipsek nagy része is bővelkedik zsírban és sóban, a legnagyobb probléma, hogy ezekben a rágcsálnivalókban még a burgonyás változatoknál is nagyobb arányban fordul elő akrilamid. Ez egy olyan anyag, amely az élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor – például zsírban sütéskor – alakul ki természetes módon, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság potenciálisan rákkeltőnek minősítette.

Elolvasom a cikket