Mennyi cukrot ehetünk?

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás negatív hatással lehet az emberi egészségre. A nőknek nem ajánlott napi hat kanál cukornál többet enni, a férfiaknak pedig legfeljebb 36 grammot. Ezt Natalia Tananakina, az orvostudományok kandidátusa, a JSC Medicine (Roitberg akadémikus klinikája) endokrinológusa mondta el – írta meg a vm.ru.

Általánosságban ajánlott a hozzáadott cukor bevitelét egy bizonyos napi szintre korlátozni. Például nőknél legfeljebb 25 gramm (ez körülbelül hat teáskanálnyi), férfiaknál 36 gramm – mondta a szakember.

Az orvos megjegyezte, hogy fontos a teljes napi cukorbevitel ellenőrzése, nem csak az adott termékben lévő cukormennyiségé. Ráadásul a kekszek és más édességek nemcsak hagyományos cukrot, hanem más típusú édesítőszert és szénhidrátokat is tartalmazhatnak, amelyek befolyásolhatják az emberi szervezet cukorszintjét. A hozzáadott cukor olyan termékekben is jelen lehet, amelyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmaznak édesítőszert, például az instant levesekben, kenyérben vagy a ketchupban.

Az endokrinológus azt is hozzátette, hogy nincsenek általános érvényű ajánlások ebben a kérdésben. Ezek életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól és egyéb egészségügyi tényezőktől függően változhatnak – írja a RIAMO.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a túlzott cukorfogyasztás növeli a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás és a rák kialakulásának kockázatát.

Elolvasom a cikket