Mészöly Géza a spanyoloknak adná az aranyat

Tudja, hogy a meglepően sokat fejlődött török válogatott szurkolói még mindig emlegetik az édesapját? Nálunk nyilatkozott egy újságírójuk, Mehmet Basaran, és azt mondta: a Mészöly-időszak sok jót tett a török futballnak.

– Örülök, hogy így emlékeznek apámra, s jó hallani, hogy hozzátett valamit egy ország futballjához.

Miként tetszett eddig az Európa-bajnokság?

– Éppen a törökök szereztek kellemes meglepetést, és aligha tévedek, ha azt mondom: a Real Madridban focizó török srác, Arda Güler lehet a közeljövő nagy sztárja. Az Eb színvonal pedig változó, mint a legtöbb nagy torna. Vannak fáradt csapatok, meg frissek is. Kinek milyen bajnoksága volt, ki mennyit tudott fejlődni és pihenni.

Milyen volt a magyar csapat?

– Mondjam, hogy ennyit tudunk? Ez a valóság. Svájc ellen megijedtünk, már-már elblicceltük az első félidőt, a németek ellen rendben voltunk, mind játékban, mind lelkesedésben. A skótokkal nagyot meccseltünk, s kivártuk a döntő pillanatot. Meglehet, ez a szövetségi kapitány érdeme. Persze, jó lett volna továbbmenni, de ez van. Ez a realitás.

Hallotta, hogy a németek több mint háromszázezer aláírást gyűjtöttek, hogy a bíráskodás miatt ismételjék meg a spanyolok elleni meccsüket? Egy kezezés miatt meg nem ítélt büntetőt reklamálnak.

– Hát, ennyi hazafit. Értem én, hogy fáj nekik a vereség, de amikor Gündogán ellökte Orbánt, akkor valahogy nem jutott eszükbe aláírásokat gyűjteni.

Panaszunk tényleg nekünk is van, mégpedig éppen ellenük.

– Igen, de azt tartja a futball-legendárium, hogy a bírói tévedések hosszú távon kiegyenlítik egymást. Ma neked, holnap nekem.

Csak éppen a vesztes csapatot ez cseppet sem vigasztalja.

– Mit gondol, jót tett, jót tesz a futballnak ez az utólagos okoskodás? Néha úgy néz ki a játéktér, mint egy tárgyalóterem. Tanácskoznak, a játékot megölik, az idő persze megy.

És már a labda sem a régi. A hivatalos közlemény szerint a döntő labdája például úgynevezett Connected Ball technológiával rendelkezik, így precíz adatokat juttat el a VAR-szobába. Így hozzájárul a félig automatizált lestechnológiához. Még jó, hogy nem megy a saját feje után, és nem köt ki valamelyik hálóban.

– A gólvonalnál meg a lesek elbírálásánál ez hasznos lehet, csak kérdés, hogy hány pályán képes erre a labda. És az okos masinák miatt több lett a játékmegszakítás, bosszantó a sok holtidő. Ez vajon kinek tetszik?

Hogy látja, kell még változtatni a szabályokon, vagy éppen őrködni kell felettük?

– Én az óvatos haladás mellett vagyok. A sok-sok változtatás közül alig valamelyik javított valamicskét a játékon, ráadásul videobíró csak igen kevés helyre jut, Így aztán, ahol van, ott más szabályokkal játsszák a játékot.

És merre kell vinni a focit: az erőnlét, a játékosság vagy éppen a csapatmunka felé?

– Gondolom, nem árt mindent fejleszteni, ám tudomásul kell venni, a futball a látványért, a nézőért van. Hiába rúgod a világ legszebb gólját, ha történetesen senki nem látja.

Fogunk mi még ünnepelni?

– Mármint válogatottat?

Egyáltalán, magyar csapatot.

– Nagyon remélem. Szeretjük mi annyira a játékot, tettünk mi, magyarok annyit a futballért, hogy megérdemeljük.

Majd a Mészöly Focisuli tehetségeivel?

– Ez is egy lehetőség. Mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét, még a szurkolóknak is. Akik egyébként világszintűek.

Látott-e új taktikai variációkat?

– Apróságokat, amelyeket majd igyekszünk beépíteni a gyerekek nevelésébe.

Van fejlődés, mit tapasztal?

– Mindenképpen. Küzdelem van, iram is, csak többet kell szorgalmazni magát a játékot, a focit.

Melyik csapatot látja befutónak az Eb-n?

– A spanyolt. Talán az a legjobb. De ez a játék, a foci az örök bizonytalansága miatt is annyira érdekes.

Elolvasom a cikket