Takarítási praktikák az alacsonyabb rezsiért

– A melegítés során a sütőbe került ételfoltok elnyelhetik a mikrohullámot, emiatt nemcsak lassabban forrósodik fel az ebédünk, de még a fogyasztás is megnő. Mindezt elkerülhetjük azzal, hogy rendszeresen kipucoljuk.

– Egyszerre növelhetjük berendezéseink időtartamát, és tarthatjuk kordában az áramfogyasztást, ha időt szánunk a vízkőmentesítésre. Használjunk ecetet, citromot vagy vízkőoldó tablettát a kávéfőzőhöz, vízforralóhoz, mosógéphez, mosogatógéphez.

– Érdemes figyelmet fordítani a hűtőszekrény hátsó rácsos részére is, hiszen ha ezen felhalmozódik a kosz, az akár kétszeres energiaszámlát is eredményezhet. Ha tehetjük, havonta egyszer mozdítsuk el a gépet, és egy nedves ronggyal töröljük le a port, pókhálót, egyéb piszkot.

– Az első nyári hónapban célszerű foglalkozni a klímaberendezés kitisztíttatásával, ezzel egyrészt óvhatjuk az egészségünket, másrészt a teljesítményt is fokozhatjuk, miközben megakadályozhatjuk az extra energia-igénybevételt. A porszűrőt mi magunk is rendszeresen takaríthatjuk.

– Kézi mosogatás esetén tanácsos csínján bánni a forró vízzel, főleg, hogy a legtöbb szennyeződés meleg és langyos vízzel is eltávolítható. Az étkezések után azonnal öblítsük le az edényeket, vagy áztassuk elő őket, hogy az ételmaradék lejöjjön.

– Ha megtelt a porzsák, és áll a por a szűrőn, alacsonyabb teljesítménnyel és magasabb energiafogyasztással kell számolnunk. Előzzük meg mindezt azzal, hogy minden használat után kimossuk vagy portalanítjuk a szűrőt, használat előtt pedig ellenőrizzük a zsák állapotát.

– A mikróhoz hasonlóan a sütő rácsait és belső felületét is ajánlatos gyakran áttörölgetni, ezen kívül nem árt időnként ellenőrizni az ajtó tömítéseit, hogy ne szökjön ki a meleg.

– A mosó- és mosogatógépek gazdaságos funkcióit is ki lehet használni, a legtöbb ilyen eszközön elérhető energiatakarékos program, amit kevésbé szennyezett edények és ruhaneműk esetén választhatunk

– A felületi por letörlése és a padlón felgyülemlett kosz felsöprése jó előkészítése lehet a gépi takarításnak, amely így sokkal hatékonyabb, és kevesebb energiát is igényel, hiszen rövidebb ideig tart.

Elolvasom a cikket