Táplálkozási szakértő figyelmeztet egy népszerű reggeli étel veszélyeire

„A gabonafélék előállítása során tisztított gabonaféléket (azaz nem egész gabonát) használnak. A tisztított (finomított) gabonafélék olyan gabonafélék, amelyeket a gabonahéj eltávolítása után nyernek, amely a gabonafélék rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag értékes része. A gabonahéj eltávolítása után a termék ízletesebb és zsengébb, de szegényes összetételű lesz” – mondta a szakértő – olvasható a Sports.kz oldalán.

Ráadásul szerinte az ilyen termék nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátot tartalmaz, magas glikémiás indexszel, szemben a teljes kiőrlésű gabonával, amely komplex, szénhidrátokban gazdag, alacsony glikémiás indexszel.

„Az első ok, amiért a müzli és a gabonapehely nem a legjobb választás reggelire, az a termékben lévő magas kalóriamennyiség. 100 grammra 320-470 kcal jut (ami a magas kalóriatartalmú édességekhez és desszertekhez hasonlítható). Ennek megfelelően a túlsúlyra, cukorbetegségre és a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamos emberek ne fogyasszanak ilyen termékeket” – figyelmeztetett az orvos.

A második a sok finomított szénhidrát. Magukon a feldolgozott gabonaféléken kívül a legtöbb esetben cukrot is adnak a müzlihez, amely tovább növeli a glikémiás indexet.

A harmadik a sok zsír. A müzlihez általában növényi olajat és sok esetben tűzálló olajokat (például pálmaolajat) adnak, amely javítja az ízét, de növeli a termék kalóriatartalmát.

A negyedik az alacsony tápérték. A magas energiaérték (azaz kalória) mellett a müzli és a feldolgozott gabonafélék tápanyagokban szegényesek, mivel az ipari feldolgozás során a legtöbb vitamin megsemmisül. Emiatt sok gyártó a gyártási folyamat végén szintetikus vitaminokat és ásványi anyagokat ad hozzá, hogy növelje a termék értékét.

„Így a müzli és a gabonapehely messze nem a legjobb választás reggelire, magas kalória- és alacsony tápértékkel rendelkeznek, amely a mozgásszegény életmód modern valóságában növeli a betegségek és a súlyproblémák kialakulásának kockázatát már gyermekkortól kezdve” – összegezte a táplálkozási szakértő.

Elolvasom a cikket