Újabb halálos migránshajó-baleset

MH/ MTI
2024. július 9. kedd. 22:14

Legkevesebb hét migráns életét vesztette hajótörésben Törökország nyugati partvidékén, egy Cesme városhoz közeli szigetnél, tizenkilenc embert sikerült kimenteni a vízből – közölte kedden Ali Yerlikaya török belügyminiszter.

A parti őrség egy környéken tartózkodó halászhajó riasztása után érkezett meg a helyszínre – írta Yerlikaya az X-en. A mentésben egy helikopter, a parti őrség négy hajója és egy búvárcsapat is részt vett. Egy embert még mindig keresnek a hatóságok – írta belügyminiszter.

A parti őrség közlése szerint a migránsokat szállító mentőcsónak sziklának ütközött és elsüllyedt. Egy embert egy halászhajó mentett ki a vízből, a többi tizennyolc túlélőt, köztük gyerekeket a Kószhoz közeli Karaada szigeten találták meg a hatóságok. A túlélők a parti őrségnek azt mondták, hogy a görög hatóságok tették be őket a mentőcsónakba, majd a török felségvizekhez közel hagyták őket sodródni.

Törökország rendszeresen vádolja Görögországot a migránsok menekültügyi eljárásának lefolytatása előtti visszaküldésével vagy gyorsított kitoloncolásával. Görögország tagadja, hogy Törökországba küldené vissza az újonnan érkező bevándorlókat.

Elolvasom a cikket