A forróság szaharai port is hoz magával

A legmelegebb Bács-Kiskun megyében volt, ahol a hőmérséklet elérte a 36,4 fokot. Az Alföldet jellemzően erősebben sújtja a kánikula, a talaj hamarabb kiszárad, aszály alakul ki – olvasható a Life.hu oldalán.

Miért érkezik ilyen pokoli forróság és szaharai por Magyarországra?

Már úton van egy hidegfront, amely a zivatarok előtt még szaharai porral teríti be a levegőt. Németh Lajos meteorológus azt mondja, a dél felől érkező por a következő időszakban az áramlással északkeletre és keletre tevődik, így Magyarországot várhatóan szerdától éri el. Idén már nem először érkezik ilyen szaharai por Magyarországra.

Az apró homokszemcsék jellemzően sárgás színűek, és finom bevonatot képeznek a felületeken. A por megviseli az arra érzékenyeket, ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a folyadékfogyasztásra. Az igazi bosszúságot az autósoknak okozza a por, a járműveken ugyanis vékony rétegben megül, csak alapos mosással lehet eltávolítani. Fontos, hogy a Szahara porát ne szivaccsal dörzsöljük, nehogy megsértse a fényezett felületeket. A porosabb levegő miatt érdemes óvatosnak lenni, és megfelelően hidratált maradni.

Németh Lajos nem kertelt, tíz napig még biztosan nem jön enyhülés. Előfordulhat egy-egy zápor, de azok csak egy-két fokos enyhülést hoznak, ellenben párássá, nehézzé teszik a levegőt. Hogy a hőség után mikor jön valódi enyhülés, azt nagyon nehéz megmondani.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen?

Sokan a vízparton próbálták elviselni a hőséget, de a legtöbben munkájukat végezték a forróságban. A munkahelyek védőitalt osztanak, egyre több helyen van légkondícionálás, érdemes minél kevesebb időt tölteni a szabadban. Sokat segít, ha kalapot, sapkát, nedves sálat viselünk ilyenkor, és még fontosabb, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékkal lássuk el a szervezetünket. Fontos azonban, hogy ne hűsöljünk túlzottan, mert a túlhűtött helyiségekben nagyobb az esélye a felső légúti fertőzéseknek.

Elolvasom a cikket