A magas pulzusszám kiváltó okai

Milyen a normális pulzus?

A normál pulzusszám általában 60–100 ütés percenként. A hatvannál kevesebbet bradycardiának, száznál gyorsabbat pedig a tachycardiának nevezzük. Természetesen az sem mindegy, hogy egy futópadon futva mérjük, vagy ülő, nyugalmi állapotban.

A pulzusszám mellett egyáltalán nem mindegy, hogy a ritmus szabályos, szabálytalan vagy a kettő keveréke. A szív egy perc alatti összehúzódásainak számát a szív ingerképző központja határozza meg. Működését számos idegi és hormonális tényező, valamint sok egyéb összetevő is befolyásolhatja. Életkor, általános egészségi állapot is befolyásolhatja a pulzusszámot, ezért a mért érték elbírálása során ezt is figyelembe kell venni.

Hogyan mérünk pulzusszámot?

Bárki mérhet pulzust, mindössze három ujj és egy időmérő szükséges hozzá. Helyezzük a hüvelyujjat az ütőérre, a másik kettővel pedig tartsuk egy helyben. Az ujjakat kissé nyomjuk le, amíg meg nem érezzük a lüktetést. Állítsuk be az időzítőt, és számoljuk meg a pulzust egy percen át.

Lassú pulzus, nyugodt élet?

A hatvan alatti pulzusszám nyugalmi állapotban már lassúnak számít. Vannak, akik számára ez a normális, beleértve a sportolókat, az egészséges, fiatal felnőtteket vagy a béta-blokkoló gyógyszereket szedőket. Egy aktív sportolónál, aki rendszeresen végez megerőltető edzéseket, állóképessége miatt a nyugalmi pulzusszám hatvan vagy kevesebb is lehet. Ebben az esetben az is normális, ha a pulzusszám percenként 130–150-re vagy többre emelkedik edzés közben. Ugyanis a szív azon dolgozik, hogy több oxigénben gazdag vért pumpáljon a testbe a fokozódó terhelés kapcsán.

Ha valaki viszont ilyen pulzus mellett rosszul érzi magát, az szív- és keringési problémára utalhat. Lassú szívverés, ájulás, fáradtság vagy szédülés jelentkezése esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Elolvasom a cikket